با سلام خدمت همراهان همیشگی هدهد. در این مقاله، قرار بر این است که با یکدیگر این موضوع را که به کمک اسباب بازی ها چگونه میتوان مهارت حل مسئله در کودکان را تقویت کرد، بررسی کنیم. برای مثال شما میتوانید با کمک بازی شطرنج دقت خود را افزایش دهید و در نتیجه شما میتوانید در موقعیتهای مختلف مشکلات را در زمانی کوتاه بررسی کرده و راه حل مناسبی برای آن پیدا کنید. مهارت حل مسئله در کودکان امری است که شاید در تمامی موثر بوده است؛ اما به چشم نیامده است.
بازیهای متعددی وجود دارد که شما می توانید برای مهارت حل مسئله در کودکان استفاده کنید که ما در ادامه آنها را معرفی میکنیم و همچنین موضوعات مختلفی از جمله فواید این مهارت را و اینکه اصلا منظور از مهارت حل مسئله دقیقا چیست و چه اهمیتی دارد را نیز شرح میدهیم.
مهارت حل مسئله چیست
در ابتدا برای شما توضیح مختصری در این مورد دادیم، اما اگر بهطور دقیقتر بخواهیم این موضوع را توضیح دهیم تا به درک مهارت حل مسئله در کودکان کمک کند؛ به مهارت حل مسئله و تصمیمگیری در حل مشکلات پیشآمده و احتمالی در آینده که به شکلگیری یک توانایی در ما میانجامد، مهارت حل مسئله میگویند.
شما با داشتن این مهارت توانایی حل مشکل از طریق شناسایی آن و پیداکردن راهحل مناسب در کوتاهترین زمان برای آن و در نهایت سنجیدن درستی این راهحل و عملی نمودن آن را بهدست میآورید. پس مهارت حل مسئله در کودکان نه امری غیرممکن نیست بلکه به واسطه آن میتوان بسیاری از مشکلات را حل نمود.
مهارت حل مسئله در کودکان به کمک اسباب بازی ها
شما با تهیه نمودن اسباب بازی هایی که در رشد مهارت حل مسئله کودکتان موثر است؛ تواناییهای بسیاری را در او تحریک کرده و کودک شما به طور قابلتوجهی مسیر رشد را سریعتر و بهتر میپیماید. در ادامه لیستی را برای شما فراهم کردهایم تا از فواید مهارت حل مسئله آگاه شوید:
این اسباب بازی ها کودک شما را در موقعیتهای مختلفی قرار داده و برای او شرایطی فراهم کرده تا درباره مشکلات و مسائل تفکر کند و از میان یک یا چندین راهحل مناسبترین راهحل را انتخاب کند.
کودک شما به واسطه بازی با این اسباب بازی ها خلاقیت بیشتری نشان داده و مسائل را با روشهای مختلفی حل میکند. البته این خلاقیت بیشتر در رابطه با بازیهایی به کار میآید که یک راهحل سخت دارند یا دارای چندین راهحل هستند.
با استفاده از اسباب بازیها در بازیهای گروهی قدرت حل مسائل بصورت گروهی را افزایش میدهد و آنها را تشویق به همکاری و کنارآمدن با یکدیگر میکند.این بازیها در کنار سرگرم نمودن کودکان، کار را برای والدین نیز راحت کرده است و آنها دغدغه کمتری جهت آرام نمودن آنها دارند.
روش های آموزش مهارت حل مسئله به کمک اسباب بازی ها
شما با ایجاد چالشهایی که او را در موقعیتهای مختلفی جهت حل مسائل کند، این مهارت را در او تقویت کرده و به طور ناخودآگاه این مسئله را به او آموزش میدهید و او خودش نیز شاید متوجه بدست آوردن این مهارت نشود؛ چون بدین صورت نیست که شما بخواهید برای او کلاس یادگیری افزایش مهارت حل مسئله در کودکان را برایش توضیح دهید و او هم متوجه آن بشود.
کودک شما کوچکتر از آن است که بتواند این مهارت را به واسطه مسائل تئوری یاد بگیرد بلکه شما با استفاده از اسباب بازیهایی که مناسب سن او هستند، به راحتی اینکار را انجام میدهید.
در ادامه چندین اسباب بازی را برای شما مثال میزنیم که به رشد مهارت حل مسئله بهکار گرفته میشوند:
طرح یک چالش
با طرح یک چالش، او را مجبور به تفکر و تلاش در حل مسئله میکنید؛ برای مثال شما با استفاده از پازلها او را کنجکاو میکنید تا هر چه زودتر آن پازل را تکمیل کند تا بفهمد این تکههای پازل چه تصویری را تشکیل میدهند.
لگو
میتوانید برای او بازی لگو را تهیه نمایید؛ به واسطه این بازی کودک شما تلاش میکند تا یک اسباب بازی را که از چندین قطعه تشکیلی شده است را به بهترین شکل ممکن کنار هم قرار دهد و انواع مختلف راهحلها را امتحان میکند و حتی ممکن است دچار وسواس و اشتباه نیز شود که این خود باعث رشد مهارت حل مسئله به کمک اسباب بازی ها را میشود.
اسباب بازی پازلی
همچنین میتوانید با استفاده از یک موتور اسباب بازی مهارت او در چینش قطعات موتور در کنار یکدیگر را بسنجید. این اسباب بازی دارای قطعات کوچک و ریز مختلفی است و شما یکبار آن را برای او کامل کنید و سپس آن را باز کنید؛ مشاهده میکنید که او نیز به چالش کشیده میشود.
بازی های آنلاین
امروزه بازیهای آنلاین در زندگی رونق گرفتهاند و شما میتوانید با استفاده از آنها، مهارت کودک خود و همچنین خود را محک بزنید؛ البته باید دقت داشته باشید که این بازیها ممکن است اعتیادآور نیز باشند، پس در استفاده از آنها کوشا باشید و زیادهروی نکنید.
سن مناسب یادگیری مهارت حل مسئله در کودکان
در ادامه مطلب آموزش مهارت حل مسئله در کودکان یه این نکته که آن ها از چه سنی شروع به فراگیری کردند می پردازیم. نمیتوان برای جواب به این سوال عدد دقیقی را بیان کرد؛ اما اکثر کودکان از 3 سالگی شروع به یادگیری خیلی از مسائل میکنند و نمودار رشد آنها به صورت قابلتوجهی صعودی میشود. اما شروع به این معنا نیست که او از همان ابتدا آماده یادگیری تمام مسائل است و باید متناسب با میزان رشد هوش او و با استفاده از بازیهای آموزشی و چالشی اینکار را انجام داد.
جمع بندی
در این مقاله که با هدف آموزش مهارت حل مسئله در کودکان به کمک اسباب بازی صورت گرفت؛ تمام سعی خود را به کار برده تا به شما در تربیت فرزند خود کمک کنیم و آنها را در مسیر رشد و موفقیت یاری دهیم.
کودکان در ابتدا مانند ظرفی توخالی هستند که باید با یادگیری و رشد مرحله به مرحله پر شوند، اما مراقب باشید آنها را بیش از حد پر نکنید چون ممکن است دچار ریزش شوند و در این مسیر دچار افت شوند. پس اهمیت درک مهارت حل مسئله در کودکان را در نظر بگیرید.
سلام ممنون بابت توضیحات خوبتون
من و همسرم سعی میکنیم هر شب با دخترم حل مساله تمرین کنیم و خدارو شکر تاثیر مثبت گذاشته.
درود
ممنون از توجهتون