روانشناسی کودک

بازی درمانی کودکان طلاق

بازی درمانی کودکان طلاق

با سلام خدمت شما همراهان همیشگی هدهد امروز با موضوعی در رابطه با روانشانی برای کودکان آسیب دیده از طلاق در خدمت شما هستیم.در رابطه با کودکان طلاق باید به دنبال راهی گشت تا کودکان بتوانند با جدایی پدر و مادر خود کنار بیایند.

امروزه از روشی برای درمان بچه ها استفاده میکنند که بسیار موثر است که بازی درمانی کودکان طلاق می باشد که با استفاده از اسباب بازی های تعاملی مانند منچ و مارپله صورت میگیرد.

برخی از کودکان شاید بتوانند مشکلات دوران جدایی را پشت سر بگذارند ولی برخی دیگر ممکن است برای گذر از این برهه، نیاز به کمک داشته باشند. یکی از شیوه‌هایی که در بهبود احساسات و شرایط روحی و رفتاری کودکان موثر است، بازی درمانی کودکان طلاق است. در ادامه با ما در هدهد همراه باشید تا اطلاعات بیشتری درباره بازی درمانی، کاربرد و فواید آن بدست آورید.

بازی درمانی چیست؟

بازی درمانی چیست

بازی درمانی شیوه‌ای جدید در علم روان‌درمانی است که در قرن بیستم ابداع شده و مجموعه‌ای از روش‌های مختلف را دربرمی‌گیرد. در بازی درمانی به بررسی بازی کودکان می‌پردازند و رفتار و احساسات او را هنگام بازی مشاهده و بررسی می‌کنند. روانشناس با استفاده از اسباب بازی به کودک کمک می‌کند تا مشکلات درونی خود را بیان و درمان کند.

روانشناس با استفاده از بازی به کودکان یاد می‌دهند که چگونه با دیگران ارتباط برقرار کنند و احساسات خود را نمایان کنند. بازی درمانی کودکان طلاق فاصله‌ای امن را بین کودک و مشکلاتی که با آن‌ها مواجه است را برای نشان دادن افکار و احساسات او ایجاد می‌کند.

کاربردهای بازی درمانی

از بازی درمانی می‌توان برای درمان مشکلاتی مانند اختلالات رشدی و مشکلات یادگیری، پرخاشگری و خشونت، افسردگی، اضطراب و غیره استفاده کرد. بازی درمانی کودکان طلاق برای درمان کودکانی که دچار مشکلات خانوادگی و طلاق هستند بسیار موثر است. علاوه‌براین از بازی درمانی برای درمان ترس و روحیه کودکان در هنگام وقوع بلایای طبیعی نیز استفاده می‌شود. بازی درمانی مزایای زیادی در درمان اختلالات و مشکلات کودکان در سنین پایین را دارد.

نحوه عملکرد بازی درمانی

بازی درمانی کودکان طلاق به این صورت ساخته شده که پلی برای روابط بین کودکان و بزرگترها است. کودکان توانایی گفتن احساسات خود به مانند بزرگترها ندارند یا برای بیان مشکلاتشان، شخصی مورد اعتماد را ندارند.

پیشنهاد مطالعه  کودک خجالتی

همچنین ممکن است که بزرگترها متوجه احساسات درون حرف‌های کودکان نشوند یا در تفسیر این احساسات اشتباه کنند. اما بازی درمانی کمک می‌کند تا کودکان آزادانه به بازی پرداخته و احساسات خود را بروز دهند.

روانشناس در ابتدا عملکرد کودک را بررسی می‌کند، البته این عملکرد را در هنگام حضور والدین و عدم حضور آن‌ها نیز مورد بررسی قرار می‌دهد. او همچنین استفاده کودک از بعضی اسباب‌بازی‌ها را و شیوه بازی کودک با آن‌ها را در جلسات مختلف مورد بررسی قرار می‌دهد.

کودکان ممکن است برای راحتی خود و رها شدن از ترس به اسباب‌بازی خاصی رو آورند. سپس روانشناس بعد از بررسی‌های انجام شده، شروع به صحبت با کودک و والدین او می‌کند. او با کنار هم گذاشتن اطلاعاتی که از مشاهدات و بررسی‌های خود کسب کرده، مسیر درمانی خود را تعیین می‌کند.

فواید بازی درمانی

فواید بازی درمانی

کودکان در ارتباط با روانشناس خود ممکن است که در ابتدا راحت نباشند. تکرار جلسات و ارتباط مکرر کودک با روانشناس به مرور حس راحتی را در او بوجود آورده و در نتیجه روانشناس اعتماد کودک را بدست می‌آورد. این اعتماد باعث می‌شود تا روانشناس آزادانه‌تر رواش‌های درمانی خود را اجرا کند و حتی ارتباط کلامی خود را با کودک بیشتر کند. هرچه ارتباط روانشناس و کودک راحت باشد نتایج درمانی مثبت‌تر خواهد بود. برخی از مهم‌ترین فواید بازی درمانی کودکان طلاق عبارتند از:

  • درک مقوله احترام به خود
  • کاهش اضطراب
  • افزایش مسئولیت‌پذیری
  • ایجاد همدلی و احترام به دیگران
  • یادگیری مهارت‌های حل مسئله
  • توانایی بیان احساسات
  • برقراری روابط خانوادگی و اجتماعی

رده سنی مناسب برای بازی درمانی

از بازی درمانی برای درمان کودکانی که دچار مشکلات عاطفی و رفتاری خاص هستند استفاده می‌شود. این کودکان سنی بین 3 تا 12 سال دارند که جزء سنین حساس رشد آن‌ها به شمار می‌رود. بازی درمانی تاثیر به‌سزایی در درمان مجموعه بزرگی از اختلالات روحی کودکان مانند غم از دست دادن، استرس پس از حادثه، اضطراب و افسردگی را دارد.

به عنوان مثال می‌توان به بازی درمانی کودکان طلاق اشاره کرد که به دنبال راهی برای پردازش افکار و احساسات منفی حاصل از طلاق در زندگی کودکان است. پذیرش جدایی والدین به طوری که کودک آسیب کمتری ببیند، کمکی است که بوسیله بازی درمانی بدست می‌آید.

بازه زمانی بازی درمانی

معمولا بازی درمانی در هر جلسه‌ای که انجام می‌شود در بازه زمانی 20 تا 50 دقیقه زمان می‌برد. لازم به ذکر است که طبق آمار، نتیجه حل مشکلات یک کودک عادی به طور تقریبی در 20 جلسه مشخص می‌شود. بنابراین با توجه به این محدوده زمانی، ممکن است به علت تفاوت کودکان و مشکلاتشان با هم این مدت زمان کمتر یا بیشتر باشد.

پیشنهاد مطالعه  چگونه استعداد کودکان را کشف کنیم

روش‌های بازی درمانی کودکان طلاق

روش‌های بازی درمانی کودکان طلاق

در بازی درمانی از روش‌هایی که برای کودکان استفاده می‌شود باید به غیر از اثربخشی، سرگرم‌کننده نیز باشند. در ادامه چندین روش از بازی درمانی کودکان طلاق را برای شما شرح می‌دهیم.

اسباب‌بازی تلفنی

در این روش، روانشناس با استفاده از تلفن اسباب‌بازی در محیطی آزادانه به صحبت در مورد مسائلی که کودک در بیان آن‌ها مشکل دارد می‌پردازد. روانشناس می‌تواند به کمک تلفن اسباب‌بازی و پرسیدن سوالات و درخواست‌هایی از کودک او را به گفت‌و‌گو با خود تشویق کند. همچنین اختیار قطع مکالمه را در دست کودک قرار می‌دهد که تا هر زمانی که تمایل به قطع صحبت در مورد آن مسئله را داشت تلفن را قطع کند.

رنگ‌آمیزی احساسات

یکی دیگر از روش‌های بازی درمانی کودکان طلاق، رنگ‌آمیزی احساسات کودک است. روانشناس با استفاده از یک جعبه مدادرنگی به کودک مفهوم احساسی هر رنگ را توضیح می‌دهد و از کودک می‌خواهد یک نقاشی از خود یا شکل خاصی را رنگ‌آمیزی کند. سپس به بررسی رنگ‌هایی که کودک در نقاشی خود استفاده کرده است می‌پردازد. روانشناس با بررسی رنگ‌ها اطلاعات مفیدی از احساسات درونی کودک بدست می‌آورد.

داستان‌سرایی

طبق گفته سایت theranest باید بدانید که کودکان علاقه زیادی به توصیف افکار، احساسات و نگرش خود در شکل یک شخصیت داستانی را دارند. روش داستان‌سرایی به عنوان بازی درمانی کودکان طلاق، نقش پررنگی در بیان احساسات درونی آن‌ها دارد.

روانشناس داستانی را برای کودک بیان می‌کند که شروع و پایان و شخصیت‌های داستان با احساسات و رفتارشان را به او توضیح می‌دهد. سپس از کودک درخواست می‌کند که ادامه داستان را بدهد و بیان او از احساسات و رفتارهای شخصیت‌های داستان را زیرنظر می‌گیرد. بیان کودک در داستان روشی موثر در شناخت احساسات او است.

جمع‌بندی

در این مقاله سعی کردیم که در مورد بازی درمانی کودکان طلاق و عملکرد آن اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم. همچنین از فواید بازی درمانی و شیوه‌های انجام آن که به صورت اسباب‌بازی تلفنی و رنگ‌آمیزی احساسات و داستان‌سرایی بود صحبت‌هایی کرده‌ایم.

حال که از فواید بازی درمانی و روش‌های پیاده‌سازی آن آگاه شده‌اید، بهتر است تا اسباب‌بازی‌هایی را که برای بازی درمانی مفید هستند را برای کودکان خود تهیه کنید. و سعی کنید حداقل 3 روز در هفته را به وقت گذاشتن دکتر با فرزندتان اختصاص دهید که بتوانید بهترین تاثیر را از بازی درمانی کودکان طلاق دریافت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *