روانشناسی کودک

کودکان چه رنگ هایی را دوست دارند

کودکان چه رنگ هایی را دوست دارند

در این مقاله در مورده اینکه کودکان چه رنگ هایی را دوست دارند صحبت می کنیم. رنگ ها همه جا هستند و بخش جدایی ناپذیر از فرهنگ و آموخته های ما به حساب می آیند. کودکان دنیای اطراف خود را از طریق چشمان خود می بینند پس رنگ‌ها می توانند برای کودکان بسیار جذاب باشند و توجه آن‌ها را به خود جلب ‌کنند هیچ کس بیشتر از کودکان از رنگ ها لذت نمی برند. اگر وسیله ای  با رنگ روشن باشد، احتمالاتوجه یک بچه کنجکاو را جلب می کند. بنابراین، با در نظر گرفتن این اصل، رنگ ها ابزارهای کلیدی و اصلی برای یادگیری و رشد کودکان هستند. همچنین این قدرت را دارند که با فرستادن سیگنال به مغز کودک،حواسشان را پرت یا به او تمرکز بدهند به همین دلیل به عنوان ابزاری برای برقراری ارتباط با کودکان مورد استفاده قرار گیرند. در ادامه اینکه کودکان چه رنگ هایی را دوست دارند با ما همراه باشید.

کودکان چه رنگ هایی را دوست دارند

چگونه رنگ ها بر کودکان اثر می گذارد؟

اما جالب است بدانید چگونه رنگ ها بر کودکان اثر می گذارد.رنگ ها، رایج ترین ابزار برای کودکان برای بیان افکار و احساساتشان هستند و آن ها می توانند نسبت به رنگ ها حساس باشند. رنگ ها در کودکان می توانند احساسات خاصی را برانگیزد و بر رفتارهای کودک تاثیر بگذارد اما این را بدانید که رنگهای مختلف تاثیرات مختلفی روی کودکان دارد مثلا رنگ های روشن محرک و انرژی زا هستند در حالی که رنگ های ملایم تر اثر آرامش بخشی دارند.

انتخاب رنگ بر اساس سن کودکان

انتخاب رنگ بر اساس سن کودکان

انتخاب رنگ بر اساس سن کودکان

رنگ‌ها در کودکان نوپا تا بزرگسال می‌توانند الگوهای یادگیری و رفتارها را تحت تأثیر قرار دهند. کودکان، چیزهای زیادی برای یادگیری در زندگی از محیط اطراف دارند و بیشتر تحت تاثیر رنگ هایی هستند که آن ها را احاطه کرده است. انتخاب رنگ بر اساس سن از نظر روانشناسی برای ما مفهومی دارد ولی برای نتیجه گیری از آن حتما باید به سن کودک توجه داشت.کودکان نسبت به سنشان نسبت به رنگ ها واکنش های مختلفی نشان می دهند و هرقدر کودک کوچک تر باشد، رنگ های زنده تری را انتخاب می کند اما علاقه واقعی آن ها به رنگ زمانی آغاز می شود که سعی می کنند خط خطی کردن را شروع و یا چند شکل را بکشند.

تولد تا 3 ماهگی: قدرت بینایی نوزاد با تشخیص تاریكی از روشنایی آغاز میشود.کودکان در زمان تولد فقط رنگ های سیاه و سفید و خاکستری را می بینند و از آنجایی که بینایی آنها حساس است و تازه شروع به رشد کرده است، بهتر است آنها را با رنگ های زیاد احاطه نکنید. به مرور در سن  بین ۶ هفتگی تا ۲ ماهگی این وضعیت دگرگون شده و کودک می‌تواند رنگ قرمز را تشخیص دهد و هرچه جلوتر می روند با تقویت و رشد مهارت بینایی به رنگ های گرم و پررنگ اصلی مثل قرمز،آبی و زرد واکنش نشان می دهند. رنگ‌های روشن می‌توانند حواس آن‌ها را تحریک کرده و کاوش و جستجو را در آن ها تشویق کنند.

3 تا 6 ماهگی: در سه ماهگی، نوزادان تفاوت بین رنگ های ظریفتر را تشخیص می دهند مثل سبز و زرد. بسیاری از کودکان نوپا به سراغ رنگ‌هایی می‌روند که برای آنها جذاب و چشمگیر باشد. قرمز، رنگی است که خیلی سریع توجه کودکان را به خود جلب می‌کند و پس از آن رنگ‌های زرد، آبی، سبز و نارنجی قرار دارند

6تا 12 ماهگی: نوزادان تا شش ماهگی در طیف گسترده تری از رنگ ها تمایز قائل می شوند و می توانند اشیاء هم رنگ را  را هم مطابقت دهند. در این مرحله از رشد، نوزادان نیز شروع به کشف بیشتر محیط می کنند و ممکن است به اسباب بازی هایی با رنگ های روشن علاقه نشان دهند. هنگامی که طیف رنگی برای نوزادان قابل روئیت باشد، زمان بیشتری را صرف تماشای قرمز و آبی می کنند تا زرد و سبز.

12تا 18 ماهگی: در 12 ماهگی، بعضی از نوزادان می توانند شروع به نام گذاری اولین رنگ ها، مانند “سبز” یا “قرمز” کنند.آنها همچنین ممکن است درک کنند که اشیا می توانند چندین رنگ داشته باشند. هنگامی که کودک به یک سالگی رسید، متوجه می شوید که اطلاعات را خیلی خوب جذب می کند. این سن زمانی است که می توانید شروع به معرفی رنگ ها کنید. برای کودکان مهم است بیشتر از آن که کلمات را به خاطر بسپارد،شروع به شندین آن ها کند.

18 ماهگی تا 2 سال: در این بین ممکن است کودکان با توجه به جنسیتشان رنگ ها را انتخاب کنند. دختران بیشتر رنگ های بنفش یا صورتی و پسرها رنگ های های قرمز و آبی را ترجیح می دهند.این کودکان از محیط اطراف خود آگاه هستند و مغز آنها در حال رشد است.والدین از این سن می توانند یادگیری رنگ ها به آن ها را با روش های ساده شروع کنند.

2 تا 3 سال: بچه‌های دو تا سه ساله علاقه بیشتری به یادگیری رنگ ها نشان می دهند و معمولاً وقتی از آنها سؤال می کنیم می‌توانند به یک رنگ اشاره کنند . شناسایی حداقل یک رنگ در سه سالگی می تواند نشانه ی خوب و امیدوار کننده ای برای والدین باشند. بعضی از کودکان می توانند تا پایان سه سالگی اسم چند رنگ را یاد بگیرند.

بیشتر از 4 سال: همانطور که کودک شما بزرگ می شود، ترجیحات رنگی خود را شروع می کند.در سن 4 سالگی ، کودک در حال ورود به مرحله فعال یادگیری در مورد اطرافش است. این به این معنی است که برای تسلط بهتر کودک بر رنگ ها ، او باید لمس کند ،حرکت کند، پرتاب کند ، جابجا کند و به طور فعال با محیط اطراف در تعامل باشد.کودکان در این سن می توانند بر اساس علایق و عواطفشان به سمت رنگ های آرام کشیده شوند.

روانشناسی انواع رنگ ها در کودکان

روانشناسی انواع رنگ ها در کودکان

رنگ‌ها تأثیرات مختلفی روی کودکان دارند. برخی رنگ‌ها احساس آرامش را در کودکان ایجاد کنند این در حالی است که رنگ‌های دیگر ممکن است احساسات پررنگ‌تری مانند شادی یا انرژی را به آن‌ها منتقل کنند. همچنین، رنگ‌ها بر تمرکز و توجه کودکان تأثیر دارد. انتخاب رنگ توسط کودک می‌تواند اطلاعات صحیحی در زمینه رفتارهای او به ما بدهد.

از نظر روانی رنگ ها به 3 گروه تقسیم می شوند اولی رنگ های گرم  دومی رنگ های سرد وسومی رنگ های خنثی

رنگ های گرم

رنگ‌های گرم باعث ایجاد راحتی و شادی می‌شوند و صمیمیت ایجاد می‌کنند. از این رنگ ها می توان به قرمز،نارنجی،زرد و صورتی اشاره کرد.

1-قرمز

قرمز تاثیرگذارترین رنگ در بین رنگ ها است. به گفته روانشناسان کودکان فعال این رنگ را دوست دارند. این رنگ تمام توجه‌ کودک را به خود جلب می‌کند و در صورت قرارگیری در کنار دیگر رنگ‌ها، تاثیر آن‌ها را کاهش می‌دهد.می توانیم بگوییم زمانی تاثیر رنگ قرمز کاهش می‌یابد که تحت تأثیر رنگ های سرد مثل سفید یا صورتی قرار گیرد. بالا بودن طول موج رنگ قرمز باعث تاثیرگذاری زیاد این رنگ بر روان کودک می‌شود.اگر کودکتان نقاشی می کشد و از رنگ قرمز زیاد استفاده می کند،دلیل آن این است که توجه بیشتری به خود جلب کنند،  اما با افزایش سن کودک، استفاده از رنگ قرمز در نقاشی‌ها می تواند نشانگر پرخاش‌جویی باشد. کودکی که از رنگ قرمز در نقاشی‌ها زیاد استفاده می‌کند،احساسات خود را با شدت بیشتری نمایان می کند.

2-نارنجی

نارنجی رنگ مورد علاقه کودکان فعال و شاد است.این کودکان راحت تر با دیگران ارتباط می گیرند و معاشرت بهتری دارند. از نظر روانشناسی، نارنجی نشان دهنده استقلال ، اعتماد به نفس و کمی رقابت است. نارنجی آرام‌تر از قرمز است و با داشتن انرژی رنگ زرد؛ نماد شادی است همچنین ایده‌آل‌ترین رنگ برای مقابله با خستگی می تواند باشد.

3-زرد

زرد شادترین رنگ در میان رنگ ها است. رنگ زرد گرما، شادی ، نشاط و الهام را زیاد می‌کند و به صورت نمادین نشان‌دهنده‌ی روشنگری ذهنی و معنوی، نور روز و ارتباطات است. زرد یک رنگ خنثی با تمایل به گرم بودن است و کودکانی که این رنگ را دوست دارند، کودکانی متفکر و آزاد اندیش هستند و همیشه برای بیشتر تلاش می کنند. از نظر روانشناسی ، کودکان رویاپرداز و خلاق اغلب از رنگ زرد در نقاشی های خود استفاده کنند

4-صورتی

صورتی از ترکیب رنگ قرمز و سفید تشکیل شده است.این رنگ آرامش بخش و گرم است. کودکان خجالتی رنگ صورتی را دوست دارند و باید بدانید که حمایت دوستان و خانواده برای او واقعا مهم است. این کودکان اغلب به نظر دیگران وابسته هستند.از نظر روانشناسی کودکانی که به این رنگ علاقه دارند،بیشتر به دنبال صلح جویی و میانجی گری برای برای حل مشلات دیگران هستند و می توان گفت که آن ها  در آینده زندگی متواضعانه را داشته باشند.

رنگ های گرم و سرد

رنگ های سرد

به رنگ هایی مثل  سبز، آبی و بنفش رنگ سرد می گویند. این رنگ ها حس آرامش را به همراه دارند و باعث می شود شما احساس ریلکسی پیدا کنید. از اینرو رنگ‌های سرد برای بیان عواطف و احساسات مورد استفاده قرار می‌گیرند. در ادامه دقیق تر به جزئیات رنگهای سرد در روانشناسی می پردازیم.

1-سبز

سبز رنگ طبیعت است و تاثیر آرامش بخشی بر سیستم عصبی دارد.کودکانی که شخصیتی آرام و حساس دارند،رنگ سبز را دوست دارند.این کودکان می توانند با هر محیطی سازگار باشند اما در عین حال ممکن است کمی بی حوصله باشند.از نظر روانشناسی کودکانی رنگ سبز را دوست دارند که نیاز به فضا برای خلاق بودن دارند.اگر کودکی رنگ سبز تیره  را می پسندد احتمال دارد به اندازه کافی توسط نزدیکان به او توجه نمی شود.

2-آبی

آبی از همه نظر متضاد قرمز است و احساس راحتی و آزاد بودن را القا می کند.کودکانی که رنگ آبی را دوست دارند افرادی آرام،با اعتماد به نفس و حساسیت بالا هستند.از نظر روانشناسی این کودکان قادر به برقراری ارتباط اجتماعی خوب هستند و کودکانی درونگرا و متعادل هستند.این کودکان بین بازی های پر سروصدا و آرام،بازی آرام را انتخاب می کنند.

3-بنفش

بنفش ترکیبی از رنگ قرمز و آبی است.این رنگ خلاقیت مغز را تحریک می کند و با شهود در رابطه است.کودکان به ندرت این رنگ را دوست دارند اما طبق تحقیقات روانشناسان کودکانی این رنگ را انتخاب می کنند که از حس ششم برتری نسبت به کودکان عادی برخوردارند.آینده نگری و ایده آلیست بودن از ویژگی این کودکان است اما باید توجه کنید که ممکن است بسیار حساس و آسیب پذیر باشند.

03 16

رنگ های خنثی

رنگ های خنثی به رنگ‌هایی گفته می‌شود که معمولاً در چرخه رنگ  دیده نمی‌شوند و اصطلاحاً بدون رنگدانه هستند اما  مکمل رنگ های دیگر می باشند. از این رنگ ها می توان به سفید و مشکی اشاره کرد.

1-سفید

رنگ سفید نمایانگر پاکیزگی ، تفکر خلاق و آزادی ذهن است همچنین این رنگ نشان دهنده احساسات آرام روانی می باشد. کودکانی که به رنگ سفید علاقه دارند در آینده زندگی آرامی دارند وهمچنین عاشق انجام کارهای خوب هستند. استفاده متعادل از این رنگ در جایی که به‌عنوان رنگ اصلی به چشم نمی‌آید، نشان‌دهنده هماهنگی فردی و اجتماعی است.

2-مشکی

رنگ مشکی در دنیای امروزی در بین افراد محبوبترین رنگ شناخته می شود. این رنگ مورد علاقه بسیاری از کودکان است. کودکانی که رنگ مشکی را دوست دارند،معمولا دنیای پر رمز و رازی دارند و دوست ندارند کسی از کار آنها سر در بیاورد . استفاده از رنگ مشکی در نقاشی می تواند نشانه ای از ایمان کودک به توانایی های خود باشد. کودکانی که رنگ مشکی را دوست دارند  شخصیت پیچیده تری دارند که پی بردن به آن نیازمند زمان و دقت بیشتری است.

06 3

نتیجه گیری

مطالعات انجام شده فواید رنگ‌ها را در مورد رشد مغز، خلاقیت، یادگیری و بهره وری نشان می‌دهد. کودکان می‌توانند نسبت به بعضی رنگ‌ها حساسیت و علاقه بیشتری نشان دهند. مشاهده نحوه ارتباط کودکان با رنگ ها و اینکه چگونه این رابطه به رشد آنها کمک می کند می تواند بسیار جالب و آموزنده باشد.رنگ ها جزییات سرگرم کننده ای هستند که به زندگی ما اضافه شده اند، اما زمانی که نقش مهمی در آینده فرزندان ما داشته باشند،توجه دقیق تر به آن ها،چیزهای زیادی را در مورد فرزندتان فاش می کند. مطالعه مقالات بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *