با سلام به یکی دیگر از مقالات هدهد در رابطه با درمان بی خوابی کودکان (Treatment of children’s insomnia) بی خوابی کودکان می تواند از بدو تولد شان شروع شود و تا 7 سالگی و بیشتر از آن هم اتفاق بیفتد و ادامه داشته باشد.پدر و مادرانی که به تازگی صاحب فرزند شدند با این مشکل دست و پنجه نرم می کنند. والدین می توانند با در آغوش گرفتن کودک خود و نوازش وی به او احساس بهتری بدهند و با زمزمه لالایی او را ترغیب به خوابیدن کنند. دلایل بی خوابی کودکان شامل موارد زیادی است که در ادامه مطلب به آن می پردازیم.
راه های زیادی وجو دارد برای درمان بی خوابی کودکان ،که باید ابتدا نسبت به کودک خود شناخت پیدا کنیم و از وضعیت جسمانی و سلامت او آگاه باشیم و از اشیاء مورد علاقه کودک مانند اسباب بازی ها و عروسک او در کمک به خوابیدن وی استفاده کنیم؛ سپس بعد از انجام کار های متفاوت ، بعد از دو الی چهار هفته می توانیم با پزشک در مورد اختلال پیش آمده صحبت کنیم و از او کمک بخواهیم .برای آگاهی بیشتر درباره دلیل بی خوابی کودک و روش حل این مشکل همراه ما باشید.
اختلال بی خوابی از بدو تولد تا نوجوانی
درمان بی خوابی کودکان میتواند به شکلهای مختلفی بروز کند و هر مرحله از رشد، الگوهای خاصی از خواب را به همراه دارد. نوزادان در ابتدای زندگی به دلیل نیازهای زیستی و عدم توانایی در تمایز بین شب و روز، خوابهای کوتاه و نامنظمی دارند. آنها اغلب در طول شبانهروز به دلیل گرسنگی یا ناراحتی جسمی بیدار میشوند. همچنین مشکلاتی مانند کولیک یا رفلاکس معده میتواند بر کیفیت خواب آنها تأثیر بگذارد.
با افزایش سن و ورود به دوران کودکی، نیاز به خواب منظمتر میشود اما ممکن است کودک با مشکلاتی مانند مقاومت در برابر خواب، اضطراب جدایی یا ترس از تاریکی مواجه شود. در سنین پیشدبستانی، کابوسها و وحشتهای شبانه بیشتر رخ میدهد و کودکان ممکن است از خواب بیدار شوند و در بازگشت به خواب دچار مشکل شوند.
اختلال بیخوابی در نوزادان
درمان بی خوابی کودکان یکی از مشکلات رایج در ماههای اولیه زندگی است که میتواند به دلایل مختلفی رخ دهد. نوزادان به دلیل ناتوانی در تنظیم چرخه خواب و بیداری به طور مستقل، نیازمند کمک و توجه والدین هستند. از جمله عوامل اصلی بیخوابی در نوزادان میتوان به گرسنگی، ناراحتی جسمانی مثل دلدرد یا نفخ، تغییرات دمای محیط، و حتی دندان درآوردن اشاره کرد. همچنین، نوزادان هنوز به طور کامل تفاوت بین روز و شب را درک نمیکنند، به همین دلیل ممکن است در شبها به راحتی بیدار شوند.
برای کمک به نوزادانی که دچار اختلال بیخوابی هستند، والدین باید سعی کنند یک الگوی خواب منظم ایجاد کنند. محیط خواب باید آرام، گرم و کمنور باشد تا نوزاد به راحتی آرام بگیرد. همچنین، ماساژ آرام، تغییرات تدریجی در زمان خواب، و توجه به نیازهای جسمی و احساسی نوزاد میتواند به بهبود کیفیت خواب آنها کمک کند.
درمان بی خوابی کودکان دو ساله
درمان بی خوابی کودکان یکی از مشکلات رایج است که میتواند به دلایل مختلف بروز کند. در این سن، کودکان با تغییرات زیادی در رشد فیزیکی و ذهنی مواجه میشوند. این تغییرات ممکن است باعث اختلال در خواب آنها شود. بیخوابی در این سن میتواند ناشی از دندان درآوردن، اضطراب جدایی، یا حتی تغییرات محیطی مانند جابهجایی در مکان خواب باشد. همچنین، کودکان دو ساله ممکن است به دلیل انرژی زیاد و کنجکاوی در کاوش محیط اطراف، در زمان خواب مقاومت اختلال بیخوابی در کودکان ۷ ساله میتواند تأثیرات منفی قابل توجهی بر سلامت جسمی و روانی آنها داشته باشد.
در این سن، کودکان در حال تجربه تغییرات جسمی و ذهنی مهمی هستند و نیاز به خواب کافی دارند تا بتوانند انرژی لازم برای فعالیتهای روزانه و یادگیری را داشته باشند. بیخوابی در این سن ممکن است ناشی از عواملی مانند اضطراب، استرس ناشی از مدرسه، تغییرات محیطی، یا حتی استفاده از دستگاههای الکترونیکی قبل از خواب باشد.
درمان بی خوابی در کودکان ۷ ساله
درمان بی خوابی کودکان تأثیرات منفی قابل توجهی بر سلامت جسمی و روانی آنها داشته باشد. در این سن، کودکان در حال تجربه تغییرات جسمی و ذهنی مهمی هستند و نیاز به خواب کافی دارند تا بتوانند انرژی لازم برای فعالیتهای روزانه و یادگیری را داشته باشند. بیخوابی در این سن ممکن است ناشی از عواملی مانند اضطراب، استرس ناشی از مدرسه، تغییرات محیطی، یا حتی استفاده از دستگاههای الکترونیکی قبل از خواب باشد.
یکی از علائم بیخوابی در کودکان ۷ ساله میتواند خوابیدن ناپیوسته یا بیدار شدن مکرر در طول شب باشد. این اختلال میتواند باعث خستگی، تحریکپذیری، کاهش تمرکز، و مشکلات رفتاری در طول روز شود. والدین میتوانند با ایجاد روال خواب منظم، محدود کردن مصرف کافئین، دوری از صفحه نمایشها قبل از خواب، و ایجاد محیطی آرام و راحت در اتاق کودک به بهبود کیفیت خواب او کمک کنند. در صورت تداوم مشکلات خواب، مشاوره با پزشک متخصص ضروری است تا علل عمیقتری مانند اضطراب یا مشکلات جسمی تشخیص داده و درمان شوند.
اختلال بی خوابی در نوجوانان
درمان بی خوابی کودکان یکی از مشکلات شایع در این سنین است که تأثیرات عمیقی بر سلامت جسمی و روانی آنها میگذارد. در این دوره، تغییرات هورمونی طبیعی بدن باعث میشود که ساعت داخلی بدن تغییر کند، به طوری که نوجوانان تمایل دارند دیرتر بخوابند و دیرتر بیدار شوند. این تغییرات اغلب با فشارهای تحصیلی، فعالیتهای اجتماعی، و استفاده مداوم از وسایل الکترونیکی ترکیب میشود که میتواند منجر به اختلال در الگوی خواب آنها شود. خواب ناکافی میتواند در عملکرد روزانه، تمرکز، حافظه و حتی رشد جسمی نوجوانان اختلال ایجاد کند.
علاوه بر این، مشکلات عاطفی و روانی مانند استرس، اضطراب و افسردگی نیز میتوانند به بیخوابی در نوجوانان دامن بزنند. کمبود خواب به شدت با مشکلات روانی مانند افسردگی و اختلالات خلقی مرتبط است و میتواند باعث تحریکپذیری، کاهش انگیزه و مشکلات تحصیلی شود. برای بهبود خواب نوجوانان، تنظیم یک برنامه منظم خواب، کاهش مصرف کافئین و استفاده از وسایل الکترونیکی قبل از خواب، و تشویق به انجام فعالیتهای آرامشبخش قبل از خواب ضروری است. در موارد شدیدتر، ممکن است نیاز به مشاوره با پزشک یا متخصص خواب باشد.
دلایل درمان بی خوابی کودکان
کودکان به دلایل مختلف شب ها بی قرار می شوند و از کم خوابی و بی خوابی رنج می برند. دلایل زیادی وجود دارد که که باعث به وجود آمدن این اختلال در کودکان می شود.دلیل های گوناگونی که باعث بی خوابی در شب در کودکان می شود، خوردن بیش از حد غذای شیرین و تماشای تلویزیون است که در آن ها استرس ایجاد می کند و باعث بی خوابی آن ها در شب ها می شود.و کیفیت خواب شان را دست خوش تغییر می کند.همچنین دیدن بیش از حد تلویزیون باعث به وجود آمدن این مشکل در آن ها می شود.
استرس یکی دیگر از دلایلی است که کودکان از سنین پایین آن را تجربه می کنند ، این استرس می تواند به خاطر شرایط محیطی و زیستی کودک و رفتار پدر و مادر ایجاد شود.تعدادی از کودکان به این دلیل که اتاق خواب خواب مشترکی با خواهر یا برادر خود دارند استرس بیشتری نسبت به دیگر کودکانی که اتاق مخصوص خود می خوابند تجربه می کنند.
نشانه های درمان بی خوابی کودکان
درمان بی خوابی کودکان اهمیت زیادی داردو یک اختلال در خواب شبانه بچه هاست که باعث به وجود آمدن بیماری های مختلف در آن ها می شود. کودکانی که از بی خوابی رنج می برند می توانند نشانه های مختلفی را داشته باشند.
- وضعیت سلامت کودک
- عوامل محیطی کودک
- اختلالات عصبی
- مصرف برخی داروها
- رفتارهای پدر و مادر
نیاز خواب در درمان بی خوابی کودکان
درمان بی خوابی کودکان باید از نیاز خواب آن ها مطلع باشید. نوزادان و کودکان در سنین مختلف ساعت خواب متفاوتی را تجربه می کنند. هر چه کودک بزرگ تر می شود ساعت خوابش در شبانه روز کمتر می شود.نزدیک به 30 درصد کودکان بین 6 ماه تا 5 سال دچار اختلال بی خوابی در شب هستند.
نوزادان در بدو تولد بین 14 تا 17 ساعت از شبانه روز را می خوابند و هر دو ساعت تا 3 ساعت برای خوردن غذا از خواب بیدار می شوند.
الگو های درمان بی خوابی کودکان
درمان بی خوابی کودکان و علت ایجاد آن، لازم است بدانیم چرخه خواب و بیداری نوزاد و کودکان چگونه به چرخه عادی شبانهروزی تبدیل میشود (پدیدهای زیستی که به طور منظم در ساعات معین رخ میدهد و شامل دورههای خواب و بیداری است). همچنین، هر مرحله از رشد کودک نیازمند تعداد معینی ساعت خواب برای رشد طبیعی است که باید رعایت شود.
برخی نوزادان این چرخههای ثابت را ندارند. معمولاً بعد از 2-3 ماه، اولین دورههای خواب شبانه به وجود میآیند که ابتدا 5 ساعت، سپس 6 ساعت، 8 ساعت و در نهایت به دورهای 10-12 ساعته در طول شب میرسد.
دمای بدن نیز در طول روز دچار نوسان میشود. چند ساعت پیش از شروع خواب، دمای بدن کاهش مییابد و چند ساعت پیش از بیدار شدن، افزایش پیدا میکند. این نوسان دمای بدن میتواند تا نیم درجه سانتیگراد باشد این کار به درمان بی خوابی کودکان کمک می کند.
عوارض بی خوابی در کودکان
در ادامه درمان بی خوابی کودکان باید بدانید که این اختلال باعث به وجود آمدن مشکلات زیادی در آن ها می شود. مهم ترین و شایع ترین مشکلاتی که کودکان با آن ها دست و پنجه نرم می کنند خستگی و بی حالی در طول روز و بی انرژی بودن آنان و استرس و عدم تمرکز آنان می باشد که هر کدام از این موارد زمینه ساز اختلالاتی مانند زود رنجی و زود عصبانی شدن و اظطراب در آنان می شود، همچنین بروز بیماری هایی مانند اظطراب ،آسم و دیابت و چاقی را فراهم می کند بی خوابی در کودکان باعث به وجود آمدن اختلالات مختلفی در آن ها می شود که در ادامه به چند نمونه از آن ها اشاره می کنیم.
- تغییر خلق و خو
- پرخوری
- مشکلات رفتاری
- ضعیف شدن حافظه
- تضعیف سیستم ایمنی
راهکار هایی برای خواب کوکان
همچنین، راهکار هایی نیز برای درمان بی خوابی کودکان وجود دارد که قصد داریم در ادامه به آن ها اشاره کنیم و بهتر است بدانید که روش هایی که پیش روی شما می گذاریم را باید در طولانی مدت انجام دهید تا برای آن ها عادت شود.
- خواباندن آنان در ساعت مشخص
- وقتی کود تان احساس خواب آلودگی دارد ،او را بخوابانید
- فضا و محیط اتاق را فراهم کنید
- برای کودک خود لالایی بخوانید
شیر خوردن کودک قبل خواب
درمان بی خوابی کودکان، قبل از خواب نوزادان می بایست راه های گوناگونی را امتحان کنید و در آن ها عاداتی ایجاد کنید که شب ها راحت تر و سریع تربه خواب بروند و در صورت نتیجه ندادن راه های مختلف با پزشک در مورد وی صحبت کنید.
جمع بندی
کودکان و نوزادان در سنین مختلف ساعت خواب گوناگونی را تجربه می کنند ، بسیاری از کودکان دچار اختلال خواب می شوند وساعت خواب و بیداری شان از تنظیم خارج می شود. عوامل مختلفی می تواند منجر به درمان بی خوابی در آنان شوند که در صورت حل نشدن و برطرف نشدن این عوامل باعث بروز بیماری ها و اختلالات روانی دیگر در وی میشوند.
و طبق گفته سایت myhealth پدرو مادر ها نیز با ایجاد محیطی مناسب برای خود و ارتباط صمیمی و در آغوش گرفتن برای درمان بی خوابی کودکان و محبت کردن به آن ها می توانند درمان بی خوابی کودکان را به نحو احسنت انجام دهند و طبق مواردی که به شما آموزش دادیم، می توانید با رعایت روزانه مسائل گفته شده این اختلال را به سادگی حل کنید.