از نظر روانشناسان اسباب بازیهایی مناسب کودکان میباشد که بتوانند به کودک انگیزه لازم را برای ادامه بازی بدهد. به عنوان مثال روانشناسی اسباب بازی کودکان شما میتواند یک پازل نسبتا ساده را برای کودک تهیه و در دسترس آن قرار داد.
وقتی کودک اجزای پازل را در کنار هم میچیند، متوجه میشود که راه را درست رفته و احساس موفقیت میکند.
از این رو روانشناسان بر این امر تأکید دارند که اسباب بازیها باید طوری باشد که کودک از بازی کردن با یک اسباب بازی احساس موفقیت و پیروزی کند.
روانشناسی اسباب بازی در کودکان باعث پیشرفت در هوش و خلاقیت آنها میشود.
کاهش ترس کودک با روانشناسی اسباب بازی کودکان
برخی از ترس ها در کودکان میتواند به دلیل مشاهده ی الگوی رفتاری اشتباه و یا با دیدن یک صحنه نامناسب از رسانه های دیداری صورت گرفته باشد.
ترس ها در کودکان می تواند به دسته های متفاوتی تقسیم شود. که مهمترین آنها عبارتاند از: ترس از حیوانات، تاریکی، ترس شدید از ارتفاع، از موجودات غیر واقعی مانند هیولاها و..
کاهش استرس با روانشناسی اسباب بازی کودکان
اگر زمان زیادی است که کودک شما درگیر استرس است، شاید این بازیها کارساز نباشد باید از روش های دیگری استفاده کنید.
در ادامه به بازیهای گروهی و اسباب بازی های ضد استرس اشاره میکنیم که شما میتوانید با توجه به علاقه ی کودک خود بهترین بازی را انتخاب کنید.
خمیر اسلایم: مهمترین مزیتهای آن میشود به افزایش خلاقیت کودکان و کاهش استرس آنها اشاره کنیم فشار اسلایم باعث میشود استرس کودک از بین برود.
لگو: کودکان میتوانند با استفاده از لگوها سازههای بسازند و هر بار آن را خراب کنند و اسباببازی جدید خود را خلق کنند. که استرس را از بین میبرد.
پازل: اسباب بازی پازل اویل به صورت ورقی تولید میشدند، اما در سالهای اخیر اسباب بازی پازلی از حالت ۲ بعدی بیشتر شده و الان پازلهای ۳ بعدی و ۴ بعدی و بیشتری موجود می باشد. تکه های پازل بیشتر به صورت ۴ ضلعی هایی می باشد که در هر ضلع آن برآمدگی یا فرورفتگی با شکل خاص و اکثر دایره ای شکل می باشد.
حرکت، تفکر و احساس توانایی
یکی از نکاتی که در روانشناسی اسباب بازی مهم است، ویژگی کمک به کودک در همگام کردن حرکت و تفکر و نیز احساس توانایی است. کودک تمایل دارد بر تمام ضعفهای خود غلبه کند و روز به روز تواناییهای بیشتری به دست آورد.
دوران کودکی مهمترین مرحلهی شکلگیری اعتمادبهنفس است. بههمین دلیل است که اسباب بازی از منظر روانشناسی باید یاریکنندهی کودک در افزایش توانمندیها و مبارزه با احساس عدم توانایی باشد. برای مثال روروئک وسیلهای است که کودک را در حرکت کردن بدون نیاز به آغوش والدین یاری میکند. در مقابل بسیاری از اسباب بازیهایی که بدون تناسب با توانایی کودک برای او انتخاب میشوند، قطعا آسیب زننده خواهند بود و از نظر روانشناسی اسباب بازی مردودند.
در انتخاب اسباب بازی برای کودک سوای هر ویژگی و کیفیتی که دارد، روی این موضوع تمرکز داشته باشید که کودک شما چطور میتواند با آن اسباب بازی کاری انجام دهد که برایش جالب باشد و احساس توانمندی کند.
تقویت کار گروهی
یک بازی گروهی نه تنها باعث افزایش حس همکاری در آنها میشود، بلکه، این فرصت را برای کودکان فراهم میکند تا بتوانند با دیگران ارتباط برقرار کنند و مهارتهای اجتماعیشان را گسترش دهند. کار گروهی مهارت بسیار پراهمیتی است که کودکان باید آن را بهخوبی یاد بگیرند.
برای مطالعه بیشتر: چطور کنجکاوی کودکان را بسنجیم؟
به دستهای زیر تقسیم میشود
- هوش کلامی زبانی: از بازی هایی استفاده کنید که تعداد افراد بیشتری را در خانه درگیر می کند مانند مونو پولی زیرا که هوش کلامی- زبانی به شدت به گفتگو و مذاکره وابسته است.
- هوش بدنی و حرکتی: کودک در موقعیت هایی قرارمی گیرد که تمامی اندام های حرکتی او مانند پاها، انگشتان، دست ها و غیره در تحرک باشند.
- هوش فضایی: یکی دیگر از ابعاد هوش پنجگانه میباشد که به درک صحیح از محیط اطراف مرتبط است. خمیر بازی میتواند به هوش فضایی کودک کمک کند.
- هوش منطقی و ریاضی: به طور کلی بازی با اعداد و ایجاد روابط منطقی میان اشیا و پدیده ها کار لذت بخشی است که کودکان با هوش منطقی خود تونایی انجام آنرا دارند.
تقویت مهارت اجتماعی کودک
شما باید رفتار کودکتان را زیر نظر داشته باشید و متوجه شوید که کجاها نیاز به ارتقاء دارد.
با کودک تان بازی کنید و ازش بپرسید که چیکار باید بکند. این بحثهای باز یک زمانی برای صحبت در مورد رفتارهای اجتماعی مناسب هست. حتی برای کودکان با رفتارهای غیر قابل کنترلی هم مفید است.
تقویت تفکر کودک
باید از اسباب بازیهای استفاده کرد که مفید است مثل: خمیر بازی، لباس های عروسکی و آلات موسیقی که می توانند.
فرصت های بازی های با ارزشی را در اختیار کودکان قرار دهند چرا که اینگونه اسباب بازی ها آزمایش گری را در کودک تقویت می کنند و می توانند به انواع متفاوتی مورد استفاده قرار بگیرند.
مشکلات رفتاری کودکان
طبق تحقیقات مشکلات رفتاری کودکان از عوامل متعددی میباشد که مهمترین آن ها عبارت اند از:
مشکلات ژنتیکی، نورولوژیکی
مشکلات خانوادگی
مشکلات فرهنگی و اجتماعی
تجربه های نامطلوب و شکست های پشت سر هم
که در این شرایط ممکن است کودک دست بکارهای عجیبی بزند مانند شکستن اسباب بازیهای خود.
شکستن وسایل اسباب بازی
شکستن اسباب بازی توسط کودکان میتواند دلایل بسیار زیادی داشته باشد
بعضی کودکان برای جلب توجه وسایل خود را خراب می کنند، که این رفتاراز نظر روانشناسی اسباب بازی کودکان نشان دهنده ی رنج بردن آنها از کم توجهی دیگران است و یا مثلا درپیدا کردن دوست ضعیف می باشند و اسباب بازیهای دیگران را خراب میکند و یا حتی ممکن است کودک آن اسباب بازی را دوست نداشته باشد.
رفتار مخرب کودک
اگر کودک شما به دیگران آسیب میرسانند شما باید هرچه سریع تر وارد عمل شوید. از نظر روانشناسی اسباب بازی کودکان برخی از آنها در هنگام دعوا، کنترل خود را از دست می دهند و نمی توانند خود را متوقف کنند، در حالی که کودکان دیگر، به عمد سعی در آسیب رساندن به دیگران می کنند.
به هر ترتیب، ممکن است به دیگران آسیب های جدی برسانند و باید کنترل شوند.
مزایا و معایب روانشناسی اسباب بازی کودکان
اسباب بازی باعث تقویت خلاقیت و کنترل خشم می شود و همچنین اسباب بازیها نقش مهمی در رشد عقلی، هوشی و جسمی دارد.
در کنار مزایا، معایبی هم دارد که کودکان ساعتها یه گوشه ای مینشیند و بازی میکند و این عدم تحرک می تواند منجر به چاقی و در موارد بدتر ابتلا به دیابت شود.
تقویت هوش
هوش انسان به چند دسته تقسیم بندی میشود که ما به چندتا از مهم ترین آنها اشاره خواهیم کرد.
تحقیقات نشان داده گوش کردن به موسیقی و اسباب بازیهای فکری میتواند برای تقویت هوش کودک مفید باشد، بنابراین یکی از راهای تقویت هوش کودک شما می تواند گوش دادن به موسیقی باشد.
اسباب بازی وسیله ای است که بازی کودکان را هدف دار و باعث متمرکز شدن ذهن و افکار در کودک می شود. هوش و خلاقیت آنها را نیز تقویت می کند.
هوش هیجانی
هوش هیجانی یا عاطفی (EQ) یعنی شناخت و کنترل احساسات و هیجانات است. برای تقویت هوش هیجانی باید پای صحبت کودکتان بشینید و احساسات آنرا درک کنید و به کودک خود کمک کنید تا مسئله ای پیش اومده را حل کند مستقیما خودتون وارد عمل نشوید و به عنوان یک مربی کمک کنید.
هوش بدنی یا جسمی
استعداد کار با اشیا و استفاده از انگشتان و یا به عبارتی استفاده از کل بدن میباشد برای تقویت لازم میباشد که به فرزند خود توجه کنید.
بگذارید کودکتان راحت باشد
ورزش کردن را فراموش نکنید
کودکتان را استعدادیابی کنید
کودک را به چالش بکشید شناخت و کنترل احساسات و هیجانات است.
نقش روانشناسی اسباب بازی کودکان در رشد ذهنی کودک
باید بدانید که در کنار روانشناسی اسباب بازی کودکان، نقش خانواده بسیار زیاد در رشد وآموزش پرورش کودک تاثیرگذار است. در واقع اولین کسانی که با کودکان بازی میکنند، والدین هستند. با این نمونه از بازی کردن، کودکان میتوانند خلاقیت بیشتری از خود نشان دهند.
در کنار تهیه بهترین اسباب بازی، بهترین بازی برای کودک وقتی است که پدر و مادر نیز در جریان بازی قرار بگیرند.
اسباب بازی وقتی میتواند نقش خود را به خوبی در زمینه تقویت رشد کودک ایفا کند که شما به عنوان والدین تلاش کنید که با یک یا چند اسباب بازی، بازیهای متفاوتی انجام دهید. نوآوری در هنگام بازی با کمک اسباب بازی موجب میشود که بازی کردن برای کودک جذاب و محبوب به نظر برسد.
اسباب بازی های جدید تکنولوژی معایبی نیز دارند
روانشناسی اسباب بازی کودکان، اسباب بازی های جدید می توانند از بعضی لحاظ عالی باشند، اما بدون نقص هم نیستند. این نوع اسباب بازی ها با داشتن نورهای مختلف، صداها و حرکات فراوان می توانند در مدت زمان طولانی به کودکان آسیب بزنند.
مهارت های اجتماعی پایین
از آنجایی که اسباب بازی های الکترونیکی بیش از سایر وسایل به تمرکز نیاز دارند، صحبت با کودکان هنگام بازی کردن تقریباً غیرممکن است. هرچه کودکان با این چنین وسایلی بازی کنند، ممکن است برقراری ارتباط و معاشرت آنها با شما و دوستانشان کمتر شود.
اسباب بازی های برای دوره های متفاوت رشد کودک مناسب است
روانشناسی اسباب بازی کودکان، در هر دوره از رشد جسمانی و شناختی کودک، مهارتهای متفاوتی در حال شکل گیری و پیشرفت است.
در هر سنی بسته به نوع تواناییهای در حال رشد،انتخاب درست اسباب بازیهای میتوانند مفید باشند و به تحول رشد کودک کمک کنند.
روانشناسی اسباب بازی کودکان، اصولا بازیها در ذهن و جسم کودک باعث خلاقیت، رشد، پرورش می شود. در ادامه اسباب بازیهای ماثر و مفید در هر رده سنی را مطرح شده:
1.اسباب بازی های موثر تا 6 ماهگی
روانشناسی اسباب بازی کودکان، در این مرحله از رشد نوزادها تمرکز بیشتر بر بعد حسی و حرکتی آنها است. در این سنین مهارتهای ادراک محیط بوسیله لامسه و حواس، بینایی آنها در حال شکل گیری هستند.
کودک در این سن برای درک بهتر محیط اطراف اشیای متفاوت را بررسی کرده و از طریق دیدن و لمس کردن شناسایی میکند.
و کم کم یاد میگیرد که وسایل متفاوت را به دهان ببرد و از این روش اشیای متفاوت را میشناسد.
در این مرحله اسباب بازیهایی که به مهارت کودک کمک خواهند کرد و باعث تحلیل حواس آنها می شود. مثلا با کتابهای مخصوص نوزادن که با اشکال هندسی رنگی، برای مهارت بینایی و اسباب بازی های موزیکال برای شنوایی لحاظ شده است.
2.اسباب بازی مناسب کودک | 6 ماهگی تا 1سالگی
روانشناسی اسباب بازی کودکان، در این سن مهارت حسی حرکتی روز به روز بیشتر می شود. توانایی گرفتن شی کوچک در دست و ضربه زدن به آنها در حال شکل گیری است.
اسباب بازی های که هیچ گونه خطر یا آسیبی حتی کوچک برای نوزاد یا کودک نداشته باشد و قابل انعطاف، بهداشتی وموزیکال در این رده سنی کودک مناسب است.
3.اسباب بازی مختص کودک 1 تا 2 ساله
روانشناسی اسباب بازی کودکان،مهارتهای حرکتی در این دوره تقریبا کامل شده و مهارتهای حرکتی ظریف هنوز در حال شکل گیریست که همزمان با رشد حرکتی و کلامی میباشد.
در این سن اسباب بازیهایی با شاخص ساختاری میتوانند بسیار مفید باشند. مثل پازل، لگو و فلش کارتها که با تصاویر رنگی و آموزشی برای این رده سنی موثر میباشند.
روانشناسی اسباب بازی کودکان، نگاه کردن کودک به تصاویر به همراه گوش دادن به داستانهای ساده از زبان پدر و مادر موجب رشد کلامی در کودکان میشود.
حتما تا الان متوجه شدید که مناسب ترین انتخاب برای شما شرکت هدهد می باشد؛ اگر به بخش محصولات شرکت سر بزنید، متوجه می شوید که هر آنچه که نیاز دارید ما از قبل برایتان آماده کرده ایم. شما میتوانید با مشاهده بخش محصولات، آنچه را که میخواهیدسفارش و تهیه کنید.
عالی و بسیار مفید بود
درود
سپاس از نظر خوب شما
درود مرسی از نظرتون
بدک نبود
درود بر شما
سپاس از نظر خوب شما
درود
سلام.مقاله خوبی بود ولی به نظرم خیلی از جاها رو کامل توضیح ندادید.
اگر کامل تر در مورد هواس پنج گانه کودک یا اینکه تعداد بیشتری اسباب بازی معرفی کنید جهت کاهش استرس بچه ها خیلی خوب میشه.
در کل ممنون بابت مطلب مفیدی که انتشار دادید.
درود بر شما
خیلی ممنون از نظر خوب شما.بله حتما مواردی که گفتید اجرا میشه
درود
ممنون از توجهتون بله حتما
درود
سپاس از پیشنهادتون
بسیار عالی
لطفا در مورده اسباب بازی های مناسب کودکان ۳ الی ۵ سال هم مطلب بزارید توی سایت تون.مرسی
درود بر شما
بله حتما در مورد اسباب بازی های مناسب کودکان ۳ الی ۵ سال هم مطلب ارائه میدیم
درود
بله حتما
دورد بله حتما
درود بله حتما مطالب جدیدتر میزاریم
خیلی مطلب مفیدی بود ، لطفا در مورده روانشناسی کودکان مطالب بیشتری قرار بدید،ممنون
درود بر شما . بله حتما . سپاس از ارسال نظر خوب شما
درود ممنون از توجهتون
بله حتما