روانشناسی کودک

کنترل خشم در کودکان

کنترل خشم در کودکان

کودکان نیزبرای ابراز خشم خود از رفتارهای خشونت آمیزی استفاده می کنند که با بکارگیری روش های کنترل خشم در کودکان می توان این رفتارها را به حداقل رساند. گاهی نادیده گرفتن احساسات فرزندمان مانندعصبانیت درزندگی کودک باعث خشم درونی دراومی شود که به جای نادیده گرفتن بهتراست درصدد کنترل خشم در کودکان اقدام کنیم.

تصور کنید که فرزندتان از یک موقعیت آزارد هنده یا نا امیدکننده ناراحت شده و ناگهان شروع به جیغ زدن یا پرتاب کردن اسباب‌ بازی‌ هایش می‌کند. این رفتار نه تنها برای خود کودک دشوار است، بلکه برای والدین هم می‌ تواند بسیار استرس‌ زا باشد. در واقع، یادگیری کنترل خشم به فرزندان کمک می‌کند تا با احساسات خود بهتر کنار بیایند و روابط سالم‌تری با دیگران داشته باشند.

راههای کنترل خشم در کودکان

راههای کنترل خشم در کودکان

کنترل خشم در کودکان  شاید موضوع کم اهمیتی به نظر بیاید اما برخی از اتفاقات ساده که کودک تجربه می کند ممکن است احساسات ناخوشایندی را برای او به وجود آورد که اگر پاسخ درست واصولی به این احساسات داده نشود منجر به بوجود آمدن خشم در کودک شود.

تسلیم رفتار پرخاشگرانه کودک خود نشوید

این درست است که نباید با آنها مثل خودشان با داد و فریاد رفتار کرد، ولی نباید تسلیم کودک پرخاشگر شد.

 اگر هر بار که کودکتان با پرخاشگری و یا عصبانیت درخواست اشتباهی از شما داشت. به خاطر اینکه آرام شود، عصبانی نباشد و یا جیغ نزد به حرف او گوش دهید، او را به تکرار مجدد این رفتارش تشویق کرده اید.

آرامش خود را حفظ کنید

شاید ساده ترین کار در هنگام مواجه با یک کودک خشمگین، فریاد زدن بر سر او باشد. اما این کار بدترین و اشتباه ترین رفتار ممکن هنگام مواجه با خشم کودک است.هنگامی که شما فریاد می زنید نه تنها نمی توانید کودک خود را آرام کنید. بلکه شانس کمتری نیز برای کنترل خشم در کودک خود دارید. اگر بتوانید آرام بمانید و بر احساسات خود مسلط باشید، می توانید الگوی مناسبی برای فرزندان خود بوده و به آنها بیاموزید که مانند شما رفتار کنند.

پیشنهاد مطالعه  حسادت در کودکان

 مهارت کنترل خشم در کودکان با قصه

کودک در قالب قصه  می تواند احساسات خود را راحت تر بیان می کند و والدین نیز در قالب قصه با کودک بهتر ارتباط برقرار می کنند به این ترتیب می توانند کنترل خشم در کودکان خود را بهتر مدیریت کنند. برخی از این قصه ها عبارتند از:

  • قصه گربه عصبانی
  • قوری قوری عصبانی می شود
  • هشت پای عصبانی

انیمیشن کنترل خشم در کودکان

دیدن انیمیشن علاوه بر جذابیت وسرگرمی در کودکان  می تواند تاُثیر به سزایی در شخصیت آن ها بگذارد زیرا کودکان از شحصیت های کارتونی الگو برداری کرده وشخصیت پنداری می کنند.

بنابراین والدین باید به محتوای انیمیشی که کودکشان تماشا می کنند دقت کنند بعضی ازاین انیمیشن ها می تواند تاُثیر بسزایی درکنترل خشم درکودکان بگذارند مانند:

  • قلقلک
  • مازیار و غول عصبانیت
  • خانواده اووکادو

درمقابل انیمیشن هایی که تاُثیر منفی وعکس در کنترل خشم کودکان دارد مانند:

  • بتمن
  • مرد عنکبوتی
  • بن تن اومنیفرس

اسباب بازی برای کنترل خشم در کودکان

یکی از راه های کنترل خشم جایگزین ابزاری برای کودک است که به اصطلاح  «شیءانتقالی» گفته می شود، ممکن است این ابزار یک اسباب بازی بخصوص باشد کودک یا هر وسیله دیگری که کودک حس مالکیت نسبت به آن دارد و به آرامش نسبی دست پیدا می کند و همچنین بازی هایی که باعث تخلیه عصبانیت کودک می شود مانند:

  • بادکنک های خشم
  • خمیربازی برای کنترل خشم در کودکان
  • بازی با حباب و تمرین تمرکز

تشخیص دلایل عصبانیت کودک

تشخیص دلایل عصبانیت کودک

اگر فرزندتان علائم و نشانه های خشم و عصبانیت را بداند، به او کمک می کند تا در هنگام مواجه با این علائم بتواند آن را کنترل کرده و راه های بهتری برای بیان نیازها و خواسته های خود انتخاب کند. این موضوع که فرزندتان بتواند سریع علائم خشم و عصبانیت را در درون خود تشخیص دهد، می تواند یک تمرین کنترل خشم برای کودکان باشد. فرزند شما در هنگام عصبانیت می تواند این نشانه ها را در خود جستجو کند.

  • بالا رفتن ضربان قلب
  • منقبض شدن عضلات
  • فشار دادن دندان ها به روی هم
  • مشت کردن دست

دلایل خشم در کودکان

برخی از مسائل  وجود دارد که ممکن است باعث  بوجود آمدن عصبانیت در کودکان شود ویا خشم نهفته و درونی کودک را فعال کند که به برخی از آنها اشاره می کنیم.

پیشنهاد مطالعه  بازی نکردن کودکان با اسباب بازی

مشاهده و الگو پذیری

گاهی اوقات فرزند ما وقتی شخص خاصی را می بیند و یا جایی میرود رفتارهای پرخاشگرانه ای انجام می دهد و به نوعی می توان گفت  عصبی و کلافه می شود یا حتی ممکن است  ازرفتار پدر و مادر خود الگوبرداری کند . مثلا پدر ناخودآگاه فریاد میزند و کودک تماشا میکند و رفتار پدرش را تکرار میکند بنابراین الگوپذیری درکنترل خشم در کودکان تاُثیر بسزایی دارد.

ناکامی

اکثر اوقات ما کودکانی را می بینیم  که برای بدست آوردن چیزی مثلا اسباب بازی مورد نظرش  یا برای رسیدن به هدف خاصی مثل رفتن به پارک دست به رفتارهای خشونت آمیزی میزند تا دیگران را وادار کند تا به خواسته او تن دهد  زیرا در حالت عادی و به دور از رفتار خشونت آمیز «گریه و فریاد زدن یا حتی زدن خود و اطرافیان» او احساس می کند که هرگز به خواسته اش نمی رسد.

اضطراب

گاهی کودک در شرایطی دچار اضطراب میشود مثلاُنبود والدین به هردلیلی کنارفرزندحس امنیت کودک را ازاومی گیردوحتی کودک احساس می کندکه دیگردوست داشتنی نیست. این مورد در کودکان با سنین پایین تربیشتر قابل مشاهده هست بنابراین در چنین شرایطی باید از روشی مناسب برای کنترل خشم در کودکان استفاده کنیم تا اضطراب او کاهش یابد.

پیشگیری خشم در کودکان

یکی ازابزارپیشگیری وکنترل خشم در کودکان می توان به همدلی  والدبا کودک  اشاره کرد به عنوان نمونه کودک ناخواسته به زمین میخورد یا خطایی می کند درهمان زمان واکنش والدین حائذ اهمیت است.

کودک در این لحظه نیاز به دیده شدن دارد واگر والدین این توجه را از کودک دریغ کنند کودک برای جلب توجه مجبورمی شود از راه های نادرست استفاده کند.

افزایش مهارت کنترل خشم کودک

افزایش مهارت کنترل خشم کودک

اگر ما به عنوان والد آگاه در هرزمان مناسب مهارت های لازم در همان دوره را به کودک اموزش دهیم وفرزند خود را آماده کنیم این عمل میتواند تاُثیر بسزایی بر کنترل خشم در کودکان داشته باشد

به این صورت کودک مهارت های لازم رابرای مدیریت هیجانات مثبت ومنفی خود مانند خشم را پیدا می می کند  و همچنین ازبروزبسیاری از مشکلات در کودک جلوگیری می شود.

جمع بندی

ازکودک خشمگین انتظارهررفتاری رامیتوان داشت واین ممکن است به کودک واطرافیان آسیب وارد کند وتکراراین رفتارهای خشونت آمیز به مرورتبدیل به الگوی رفتاری نامناسب درکودک می شودو در کنترل خشم در کودکان اثرگذار باشد .

بنابراین شما می توانید طبق مقاله رسمی nhs تا قبل ازاینکه تبدیل به عادت شود می توان با روش های پیشنهاد داده شده کنترل خشم در کودکان رامدیریت برخی از روش های گفته شده عبارتند از همدردی والدین و اطرافیان کودک در زمان بروز خشم، افزایش مهارت کودک برای کنترل خشم و در آخر استفاده از انیمیشن و قصه های آموزنده برای کنترل خشم می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *