در گذشته بچه ها بیشتر در اجتماع وقت خود را میگذراندن و یا خانواده ها پرجمعیت تر بودند و مشکلاتی همچون خجالتی و کم رو بودن کم پیش می آمد و نیاز به آموزش مهارت اجتماعی به کودکان کمتر بود، اما در زمان حال به دلیل تک فرزند بودن، زندگی در آپارتمان های کوچک و شاغل بودن پدر و مادر نعمت داشتن همبازی از فرزندانمان گرفته شده است و آن ها قبل از سن مدرسه معمولاً همبازی های محدودی دارند و این امر باعث میشود که در مهد کودک و مدرسه به مشکل بخورند و نتوانند به هم کلاسیان خود ارتباط برقرار کنند.
در ادامه با گفتن چند نکته مهم درباره آموزش مهارت اجتماعی به کودکان به شما در انجام این امر کمک خواهیم نمود:
تأثیرات آموزش مهارت های اجتماعی به کودکان
با آموزش مهارت اجتماعی به کودکان خود کمک میکنیم با محیط پیرامون و بخصوص با هم سن و سال های خود بهتر ارتباط برقرار کند به عنوان مثال تصور کنید با فرزند خود به پارک رفتهاید و او تنها بازی میکند و این که با همسن های خود ارتباط بگیرد بسیار او را خجالت زده میکند؛ یکی فواید آموزش مهارت اجتماعی به کودکان این است که به آنهایی که در شرایط دوری از پدر و مادر خود دچار استرس شدیدی میشوند؛ مثلاً در خانه کسی بدون شما نمیتواند بماند حتی پدر بزرگ و مادربزرگ و برای به مدرسه و مهد کودک رفتن بسیار دچار مشکل میشوند کمک فراوانی میکند.
کودکانی که مهارت های اجتماعی را مانند شریک شدن، گوش کردن، کار تیمی و همکاری، پیروی از قوانین را بهتر بلد باشد میتوان پیش کرد که آن ها در بزرگ سالی میتوانند در دانشگاه و شغل خود موفق بوده و احتمال پیدا کردن یک شغل نون وآب دار را در بزرگسالی دارند؛ و در مقابل آن آنهایی که مهارت اجتماعی خوبی نداشته باشند احتمال این که در آینده با مشکلاتی مانند اعتیاد، اختلاف با نزدیکان و دعوا های حقوقی دست و پنجه نرم کنند بیشتر است و همچنین این افراد به کمک های اجتماعی بیشتر اتکا میکنند.
اما نگران نباشید هیچ وقت برای آموزش مهارت اجتماعی به کودکان دیر نیست و به اصطلاح هروقت ماهی را از آب بگیری تازه است! ما در ادامه به شما راه های را آموزش میدهیم که با کمک آنها میتوانید به آنها مهارت روابط اجتماعی با دیگران را بیاموزید.
تقویت مهارت اجتماعی کودکان
اولین قدم برای آموزش مهارت اجتماعی به کودکان سلام کردن است زیرا معمولاً بعد از سلام و احوال پرسی گفت و گو ها و سپس دوستی ها آغاز میشود و همچنین زمانی که یک مکالمه آغاز میشود کودک باید شنونده ی خوبی نیز باشد زیرا مکالمه یک طرفه کسل کننده است و باعث میشود تداوم نداشته باشد و بچه ها باید همدیگر را از نظر احساسی درک کنند تا بتوانند بهم نزدیک شوند پس والدین در انتخاب دوست فرزندان خود باید ریز بین باشند.
طبق تحقیقاتی که بر روی آموزش مهارت اجتماعی به کودکان صورت گرفته یا است که آنها میتوانند تمایلشان برای تقسیم کردن خوراکی و یا سهیم شدن در اسباب بازی هایشان را بروز دهند و تگر در سنین زیر دوسال این اتفاق نیفتاد کاملاً طبیعی است.
اما در نظر داشته باشید کودکان 3 تا 6 سال در سهیم شدن خوراکی خود مخصوصاً اگر مقدار کمی از آن را داشته باشند خود خواه هستند و معمولاً تمایلی نسبت به این کر را ندارند؛ صحیح کردن این عادت و آموزش درست دادن بهتر است این گونه باشد که کودکانمان را مجبور به این کار نکنیم اما میتوانیم قبل از تهیه کردن خوراکی به آنها این آموزش را بدهیم و یا به کودک خود بگویید که آن دفعه که خوراکی های خود را با برادر یا خواهرت تقسیم کردی خیلی کارت عالی بود و به این صورت آن هارا تشویق کنید.
تأثیر بازی بر مهارت های اجتماعی کودکان
بازی کردن یکی از بهترین روش ها است، معمولاً والدین میتوانند با بازی هایی که با فرزندان خود انجام میدهند این امر را در کودکانشان تقویت کرده و بازی های مرتبط با هدفی که دارند را انتخاب کنند. بازی ها و اسباب بازی های زیادی برای آموزش مهارت اجتماعی به کودکان وجود دارد مانند منچ و مارپله که میتوانند همراه با یک یا چند نفر دیگر آن را انجام دهند و از هیجان بالایی نیز برخوردار میباشد.
تأثیرات کار گروهی در آموزش مهارت اجتماعی به کودکان
کار گروهی نیز یکی از مهم ترین مواردی است که میتوانید آموزش مهارت اجتماعی به کودکان را کامل کند؛ همکاری و کار گروهی به معنی انجام دادن کار های مرتبط برای به سرانجام رساندن آن ایده میباشد معمولاً یکی از راز های موفقیت حتی در سنین بزرگسالی داشتن روحیه کار تیمی است که همچنین به پیشرفت جامعه کمک بسزایی میکند؛ آموزش کار تیمی میتواند در مدرسه و کلاس درس به کمک آنها بیاید و همچنین در انواع بازی های، روابط عاشقانه و شغل آینده کمک بسزایی کند.
بهترین روش برای آموزش کودکان به کار تیمی صحبت کردن راجع به داستان ها و انیمیشن های مختلف و ساختن اسباب بازی های پازلی مانند خانه های پازلی و دوچرخه پازلی همراه با کودکان همسن خود میباشد و یا ورزش هایی مانند فوتبال یا بسکتبال و هر ورزشی از این نوع که کودک را وادار میکند به بازی کردن با هم تیمی های خود میتواند تأثیرات مثبتی در آموزش مهارت اجتماعی به کودکان بگذارد.
طبق گفته سایت childmind: یکی دیگر از راه های آموزش مهارت اجتماعی به کودکان، مودب بودن در مکالمات آنهاست بعنوان مثال عذر خواهی کردن؛ هر کودکی ممکن است در روابط اجتماعی خود دچار اشتباه و سوء تفاهم شود ما باید به کودکانمان بیاموزیم تا این عمر برای آنها جا بیوفتد با این شیوه پسندیده میتوانند اشتباهات خود را اصلاح کنند و همچنین در مقابل آن از کلماتی مانند لطفاً و متشکرم برای ادب و احترام به شخص مقابل حتی اگر همسن خود باشند و از کلماتی مانند شما به جای تو نیز استفاده کند.
جمع بندی
ما در این مقاله خواندیم که چگونه مهارت های اجتماعی کودکان را آموزش دهیم و دیدیم که اگر کودکمان اجتماعی باشد چه مزایایی برای آن دارد و همچنین بلعکس در مجموع بهتر است که همانطور که به فکر تغذیه و پوشاک کودکان خودمان هستیم به فکر روحیه ارتباط برقرار کردن فرزندمان به دوستان خود نیز باشیم زیرا اگر آموزش مهارت های اجتماعی به کودکان داده نشود، در سنین بالاتر برای یادگیری به مشکل خواهند خورد.