یکی از مهمترین چیزهایی که می توانید برای کمک به فرزندتان در بهتر شدن در خواندنش انجام دهید، پشتیبانی از او است. این کار می تواند تأثیر مثبتی بر تقویت مهارت خواندن در کودکان، روحیه و ذهنیت فرزندتان داشته باشد و به او کمک کند که بهتر و روان تر بخواند.
اگر فرزندتان مهارت های خواندن قوی داشته باشد، آمادگی برای موفقیت در زندگی را دارد! موفقیت در مدرسه و در زندگی به طور قابل توجهی به توانایی خواندن و تفسیر متون وابسته است. تقویت مهارت خواندن در کودکان، اساسی برای موفقیت او است. یک نقل قول مهم: ” کودکانی که بیشتر میخوانند، پیشرفت بیشتری در ریاضیات، واژگان و املایی دارند.”
علاوه بر این، خواندن به صورت مستقل باعث گسترش دایره دید کودک شما میشود. او میتواند با فرهنگها، تجربه ها و دیدگاههای جهانی آشنا شود که خارج از دیدگاه خودشان است. مطالعه در کودکان به توسعه کنجکاوی، علاقه به زبان، و توانایی تمرکز برای دورههای زمانی بیشتر کمک میکند.
شما اینجا هستید تا کمک کنید فرزندتان در بهبود مهارتهای خواندنش پیشرفت کند، اما ممکن است سخت باشد که بفهمید ازکجا باید شروع کنید. ما در اینجا هستیم تا به شما کمک کنیم. ما در این مقاله به بررسی نکاتی میپردازیم که در بهتر شدن مطالعه تاثیر زیادی میگذارد.
اهمیت تقویت مهارت خواندن در کودکان
تقویت مهارت خواندن در کودکان دارای ویژگی های بی شماری است که به رشد فکری و اجتماعی کودکان کمک میکنند بخری از این ویژگی ها عبارتند از:
ایجاد عادت خواندن: تشویق کودکان به مطالعه روزانه به آن ها کمک میکند که عادت خواندن را در خود پرورش داده و بخشی از زندگی روز مره شان میشود.
تقویت تمرکز: کتاب خواندن به کودکان کمک میکند تا تمرکز خود را افزایش دهند مخصوصا زمانی که در تایم مشخصی شروع بدون حواس پرتی به مطالعه میپردازند.
افزایش دایره واژگان:خواندن کتاب ها و مطالب مختلف به کودکان این امکان را میدهد که با کلمات جدید آشنا شوند و مهارت های زبانی را توسعه دهند.
تقویت خلاقیت و تفکر: کتاب های داستانی تصویری میتوانند ذهن کودکان را تحریک به خیال پردازی کنند و باعث ایجاد شدن دنیاهای جدیدی در ذهن کودک میشوند.
توسعه مهارت های اجتماعی: صحبت کردن درباره کتاب ها میان جمع میتواند به کودکان کمک کمند تا مهارت های اجتماعی خد را بهبود ببخشد.
روش هایی برای تقویت مهارت خواندن در کودکان
در ادامه به شما روش هایی را آموزش میدهیم تا کودکان بتوانند با کمک شما بر خواندن مسلظ شده و به تنهایی کتاب های مورد علاقه شان را خوانند.
انتخاب زمان مشخص برای مطالعه
مطالعات نشان میدهد که برای تقویت مهارت خواندن در کودکان که اختصاص زمان مشخص روزانه برای مطالعه، به بهبود توانایی خواندن کودک شما کمک کند. که شامل افزایش دایره واژگان، تقویت مهارت های درک مطلب و بهبود توانایی سخن گفتن میشود اگر سن کودک شما زیر 3 سال است، به شما فلش کارت ها را پیشنهاد میدهیم.
در جواب چگونه کودک خود را به مطالعه علاقه مند کنیم، میتوانید با کودکتان به صورت منظم و مرتب به خواندن کتاب بپردازید، مثلاً شبها برای او یک داستان بخوانید یا هنگام بازگشت از مدرسه، ده دقیقه برای خواندن در نظر بگیرید. همچنین، میتوانید هنگام حمام کتاب بخوانید! جایی که هیچ کار دیگری برای انجام دادن نیست.
زمانی که کودک شما بزرگتر میشود، میتوانید مسئولیت خواندن را به او واگذار کنید. او باید بتواند خودش بخواند و متن های پیچیده و مختلف را به تنهایی درک کند. این به او کمک میکند که مستقل تر شود و اعتماد به نفسش رشد کند.
حتی زمانی که فرزند شما یاد گرفت به تنهایی بخواند، میتوانید روال زمانبندی را حفظ کنید. البته نیازی به همراهی شما در همه مواقع نیست، زیرا خواندن به تنهایی میتواند به کودک کمک زیادی کند، اما مهم است که وقتی با کلمات ناآشنا روبرو میشود یا نیاز به توضیح دارد، شما در کنارش باشید.
فضای مطالعه کودک
یک راه برای دستیابی به تقویت مهارت خواندن در کودکان، قرار دادن کتابها در هر گوشهای از خانه است که آماده و منتظر کشف، باز و لذت بردن توسط کودک شما هستند.
طبق تحقیقاتی که انجام شده، بچه ها بهترین عملکرد را زمانی دارند که کتاب ها در دسترسشان قرار دارد؛ به عنوان مثال: در حمام، در کنار اسباب بازی، روی میز آشپزخانه، کنار تختخواب یا تلویزیون. برای تقویت مهارت خواندن در کودکان میتوانید از کتابچه هوش و سرگرمی که بسیار محبوب است نیز استفاده کنید.
در دنیای امروز، تکنولوژی مطالعه را آسان تر و تقویت مهارت خواندن در کودکان را به امری دلپذیر تبدیل میکند که هر کودکی به دنیای جادویی ادبیات دسترسی داشته باشد.
خواندن دیجیتال به آن ها این امکان را میدهد که برای لذت بردن، کنجکاوی خود را برطرف کنند و دانش خود را با لذت بردن از داستانهای خیالی، غیرداستانی یا شعر در هر کجا که هستند، افزایش دهند. اکنون، آسانتر از همیشه میتوانید کتابها را به راحتی در دسترس کودک خود قرار دهید، با هزینهای نسبتاً کمتر.
درباره آنچه که دارند میخوانند صحبت کنید
برای تقویت مهارت خواندن در کودکان از او بخاهید داستان را برایتان تعریف کنید. این “پردازش شفاهی” به آنها کمک میکند تا موضوعات کتاب را به خاطر بسپارند و از طریق آن فکر کنند.
پرسشهایی که قبل، در حین و پس از یک جلسه مطالعه میتواند به تفهیم خواندن کمک کند؛ سعی کنید از او درباره شخصیت های کتاب و … سوال بپرسید و از او بخواهید برای شما چیز هایی که یاد گرفته را تعریف کند. به عنوان مثال:
پیش از: “درباره این کتاب چه چیزی شما را جلب میکند؟ چه چیزی شما را جذب نمیکند؟”
در حین: “در کتاب چه اتفاقی میافتد؟ آیا اتفاقات به نحوی رخ میدهند که فکر میکردید؟ فکر میکنید چه اتفاقی بعداً میافتد؟”
پس از: “میتوانی کتاب را خلاصه کنی؟ چه چیزی را درباره آن دوست داشتی؟ به چه کتابهای دیگری شبیه بود؟”
تحقیقات نشان میدهد که والدین میتوانند با راهکارهای زیر به تقویت مهارت خواندن در کودکان کمک کنند:
برای فرزندانتان نمونه خوبی باشید و سعی کنید خودتان بخوانید تا آن ها نیز از شما تقلید کنند.
منابع متنوع برای خواندن فراهم کنید، برخی برای لذت بردن از خواندن و برخی با اطلاعات درباره سرگرمیها و علایق و بعضی از آن ها معمایی باشد مانند دفترچه بازی فکری کودکان.
برای تقویت مهارت خواندن در کودکان، فعالیتهایی را تشویق کنید که نیازمند خواندن هستند به عنوان مثال، پخت و پز (خواندن یک دستور پخت)، ساخت یک بادبادک (خواندن راهنماها)، یا شناسایی لانه جذاب یک پرنده یا صدفهای جمعآوریشده در ساحل (استفاده از یک کتاب مرجع).
در ادامه نکات مهمی را به نقل از سایت pickatale بازگو میکنیم
- زمان خواندن را تعیین کنید، حتی اگر فقط ده دقیقه در روز باشد.
- نوشتن یادداشت به فرزند خود؛ تشویق به پاسخهای نوشتاری.
- از کودک خود بخواهید که یک کتاب از کتابخانه را به خانه بیاورد تا برای برادر یا خواهر کوچک تر خود بخواند.
- یک شب در هفته را برای خواندن (به جای تماشای تلویزیون) تعیین کنید.
- کودک خود را در همه تلاشهای خواندن تشویق کنید و نگذارید کسی او را مسخره کند.
جمع بندی
در مجموع، بچه هایی که در سنین قبل از مدرسه خواندن را می آموزند همیشه یک قدم جلوتر از همسن های خود هستند و به راحتی درس های دشوار را یاد میگیرند که شما میتوانید با تشویق کردن فرزندتان به مطالعه، تقویت مهارت خواندن در کودکان را بهبود ببخشید؛
بجای کنسول های بازی و موبایل او را به خواندن کتاب دعوت کنید و یا اگر برای او با گوشی خود بازی میگذارید سعی کنید که مرتبط با آموزش کلمات باشد تا بتوانید آینده ای درخشان را برای کودکتان رقم بزنید.