کودکان در برخورد با خطرات، مشکلات خانوادگی بین پدر و مادر، صحبت با دیگران دچار ترس و اضطراب میشوند. دلایل ترس کودکان میتواند زیاد و متفاوت باشد. برای والدین مهم است که کودک آنها مشکلات خود را برطرف کند تا در آینده دچار بیماریهایی مانند افسردگی نشود.
یکی از روشهایی که به فرزندانمان کمک میکند در کنار غلبه بر ترس خود مهارت های شان را تقویت کنند بازی درمانی برای ترس کودکان است. بازی درمانی در برطرف کردن هر گونه مشکلی که برای کودکان وجود دارد تاثیر بهسزایی میگذارد که می توان با کمک اسباب بازی های آموزشی از این روش استفاده کرد.
وجود ترس، اضطراب و نگرانی میتواند احساسات و عواطف کودکان را در خطر قرار دهد و رفع آن حائز اهمیت است. در ادامه درباره دلایل استفاده از بازی درمانی را برای ترس کودکان بیشتر صحبت خواهیم کرد.
دلایل ترس کودکان
معمولا کودکان در رویارویی با بعضی از مسائل دچار ترس، اضطراب و نگرانی میشوند. البته بعضی از دلایل این نگرانیها موقتی است که با گذر زمان کودک می تواند بر ترس و اضطراب خود غلبه میکند. بروز این نگرانیها دلایل مختلفی دارد که در زمان رشد کودک رخ میدهد اما می توان با روش بازی درمانی برای ترس کودکان آن را بهبود بخشید.
برای مثال یکی از دلایل ترس کودکان در دوران نوزادی و سن پایین صداهای بلندی است که می شنود از اطرافیانش و همچنین ترس از ارتفاع و جدایی از والدین اش می باشد. بعضی از کودکان در سنین پایین از تنهایی و تاریکی ترس دارند و وقتی در چنین شرایطی قرار میگیرند شروع به گریه کردن میکنند و ممکن است در سن 4 یا 5 سالگی به مشکل بر بخورند که می توان با استفاده از بازی درمانی برای ترس کودکان، به بهبود آن کمک کرد.
بنابراین میتوان پذیرفت که دلایل ترس و نگرانی میتواند در سنین مختلف متفاوت باشد و با رشد سنی کودک، اضطرابی که در گذشته داشته رفع شود. نگرانی و ترس شکل های مختلفی دارد و مشابه هم نیستند برای مثال یک کودک ممکن است با دیدن سگ از او بترسد و پدر او می تواند برای تولد او یک سگ مینیاتوری خریده و با کمک روش بازی درمانی برای ترس کودکان این ترس را بهبود ببخشد.
ترس و نگرانی قالبهایی از اضطراب هستند که برای زمان حال ترس بوجود میآیند و برای اتفاقات گذشته یا آینده نگرانی ایجاد میشود. بازی درمانی برای ترس کودکان به گونهای طراحی شده تا تمام حالات ممکن مضطرب کودکان را برطرف کند.
تاثیرات اضطراب در زندگی کودکان
بسیاری از مشاوران تلاش میکنند تا با بازی درمانی برای ترس کودکان کمک به رفع اضطراب و مشکلات مختلف آنها کنند. تعدادی از کودکان به دلیل اضطراب دچار مشکلات زیادی میشوند که این مشکلات روی خلقیات و روان آنها اثر منفی میگذارد.
کودکانی که دچار ترس و نگرانی هستند برای خوابیدن مشکل دارند یا از تنها خوابیدن میترسند. احساس ناراحتی همیشگی در کودکان از نشانههای اضطراب است و گاهی این ناراحتی میتواند در آینده و سنین بالاتر همراه او باشد.
بسیاری از کودکان را مشاهده میکنید که بیش از حد گریه میکنند و منشا این گریه میتواند ترس و نگرانی او را از چیزی نشان دهد. اضطراب در کودکان میتواند باعث بروز مشکلاتی مانند شبادراری، بداخلاقی و کابوس دیدن کودک شود و این موارد آرامش کودک را از او سلب میکند. موارد دیگری که اضطراب در زندگی کودکان بوجود میآورد عبارتند از:
- بروز اختلال در تمرکز
- مشاهده عصبانیت شدید و ناگهانی کودک
- نداشتن اعتمادبهنفس در کودکان برای انجام امور زندگی
- پرخوری یا بیاشتهایی کودک
- اجتناب و بیمیلی کودک در انجام امور زندگی
- داشتن تفکری منفی و انتظار برای رخ دادن اتفاقی ناخوشایند
- علائم و اختلال در سلامتی کودک مانند سردرد، دل درد و غیره
انواع رایج ترس در کودکان
اضطراب و ترس در کودکان میتواند متفاوت باشد و هر کودک درگیر یک نوع از ترس باشد. روانشناسان کودکان را بر اساس نوع ترسشان به چند دسته تقسیم میکنند که شامل ترس جدایی، ترس فراگیر و ترس اجتماعی به عنوان رایجترین گروه است. همچنین گروههای کمرنگتری از کودکان وجود دارند که دچار فوبیا، ترس از انتخاب یا سکوت انتخابی، وسواس فکری- عملی و ترس ناشی از حادثه است.
ترس اجتماعی
این ترس زمانی اتفاق میافتد که کودک ترس از قضاوت شدن، حضور در موقعیتهای اجتماعی یا خجالت در جامعه است. بروز چنین مشکلی میتواند کودک را نگران پذیرفته شدن یا نشدن او توسط جامعه کند. چنین مشکلی باعث ایجاد ترس کودکان از دیگران میشود.
ترس جدایی
این ترس یا اضطراب مربوط به نگرانی کودک برای جدا شدنش از والدین است یا کودکان طلاق که از پدر یا مادر خود فاصله میگیرند. برای مثال کودکانی که برای اولین بار به مهدکودک یا مدرسه میروند روزهای اول دچار اضطراب جدایی از والدین خود هستند.
ترس فراگیر
این نوع ترس به دلیل ترسیدن از چیزهایی است که بسیار ابتدایی هستند. برای مثال ترسیدن از تاب بازی یا ترس از جوجه به دسته ترس فراگیر مربوط میشوند. البته بازی درمانی برای ترس کودکان توسط روان درمانگر کمک کرده تا کودکان بتوانند روی مشکلات و انواع ترسشان غلبه کنند.
تعریف بازی درمانی و تاثیر آن برای رفع ترس کودکان
بازی درمانی در واقع یک روش و تکنیک درمانگر که بیشتر برای کودکان استفاده میشود. معمولا کودکان توانایی حل مشکلات و احساسات خود را ندارند و ممکن است نتوانند این احساسات و مشکلات را با والدین یا دیگران به اشتراک بگذارند. بنابراین بازی درمانی برای ترس کودکان کمک میکنند تا روانشناس بتواند علاوهبر شناسایی مشکلات کودک، درمان اضطراب و ترس کودکان را نیز برطرف کند.
برای تعریف بازی درمانی میتوان گفت که بازی زبان کودک است و اسباببازیها کلمات و احساسات او. کودکان از طریق بازی درمانی روشهای مختلف زندگی را تمرین میکنند و به کودک احساس قدرت و کنترل بهتری را روی خود میدهد. بازی درمانی یک روش درمانی بسیار ساده که روانشناس از طریق آن به بررسی ترس و اضطراب کودکان میپردازد.
چند راهکار بازی درمانی برای ترس کودکان
برای اینکه کودک بر ترسش غلبه کند و روی ذهن و تفکر خود مسلط شود باید از روشهای مختلف بازی درمانی برای ترس کودکان استفاده کند. بازیهایی مانند عروسک بازی، کشیدن نقاشیهایی که کودک از آنها میترسد، خواندن کتابهای داستانی، شن بازی، بازیهای ساختنی و پازلها، نانچیکو و حلقه پرتاب از دسته بازیهایی هستند که تاثیر درمانی دارند.
این بازیها کمک میکنند تا با به چالش کشیدن ذهن کودک، اضطراب و ترسش را فراموش کند یا توانایی مقاله با آن را داشته باشد.
جمع بندی
با توجه به موارد گفته شده در این مقاله سعی شد تا شما را با بازی درمانی برای ترس کودکان و دلایل و تاثیرات آن بر زندگی آنها آشنا کنیم. اکنون میتوان پذیرفت که از تاثیرات بازی درمانی برای از بین بردن اضطراب و نگرانی کودکان و کمک به رشد ذهنی آنها آگاه شدهاید. بنابراین میتوانید احساسات کودکان خود را بهتر درک کنید و کمک کنید تا کودک خود در جامعه و برای آینده بهتر عمل کند.
و همچنین طبق گفته guilford می توان گفت که بازی درمانی برای ترس کودکان بهترین روش درمان ترسیدن های کودکان در سنین پایین می باشد که می بایست زیر نظر پزشک و توسط یک متخصص انجام پذیرد.