رشد و شکوفایی استعدادهای کودکان به دو عامل پرورش و محیط اطراف کودکان بستگی دارد. معمولا چیزی که کودکان از محیط پیرامونشان یاد میگیرند ثابت است ولی پرورش آنها نقش بزرگی در شناسایی استعدادها و توانایی کودکان دارد.
همانطور که موارد رشد و شکوفایی کودکان قابل شناسایی است، موانع رشد کودک نیز قابل بررسی و شناسایی است که ما قصد داریم با رعایت نکات پزشکی، این مسئله مهم را به شما آموزش دهیم.
والدین باید بدانند چه چیزهایی باعث رشد فرزندشان میشود و چه چیزهایی مانع از آن میشود که کودک به چیزی که میتواند نرسد. در این مقاله، شما را با موانع رشد و تاثیر آنها در آینده اش آشنا خواهیم کرد
در ادامه به شما آموزش هایی در رابطه با تقویت فیزیک کودکان میدهیم که علاوه بر شناخت موانع رشد کودک بتوانید به جسم آن ها رسیدگی کرده و باعث شوید که زندگی سالمی را در آینده تجربه کنند.
چه عواملی مانع از رشد کودک میشود
عواملی مانند عدم اعتماد به نفس، فشار روانی، ترس، عادت های روزمره، داشتن هدف های متعدد و متناقض و خودانگاری منفی از موانع رشد کودکان به حساب میآید. در ادامه بیشتر درباره این موارد توضیح میدهیم.
ترس و فشار های روانی کودکان
داشتن فشار روانی و استرس، توان و انرژی کودکان برای استفاده عادی از استعدادهایش را از بین میبرد و کودک را از لحاظ جسمانی ضعیف میکند. والدین باید مراقب افکار و عقاید فرزندانشان باشند، زیرا کودک با داشتن افکار ترس از انتقاد پدر و مادر و دیگران دچار عاملی بازدارنده در نشان دادن خود و استعدادهایش میشود.
عادت های روزمره کودک
انجام کارهایی ثابت در روز و غرق شدن در آنها باعث میشود که کودک به انجام اموری عادی و همیشگی گرفتار شود. این عادتها سبب میشود که کودک از لحاظ روحی، فکری و جسمی رشد نکند و تفکری خشک و رسمی در او ایجاد میشود. اگر والدین فضای پیشرفت و شکوفایی کودک خود را محیا نکنند مانع بروز خلاقیت در کودک شده و همچنین آیندهاش را به خطر میاندازند.
هدفهای زیاد و متناقض
داشتن هدفهای زیاد و متناقض باهم باعث آشفتگی در کودک و از بین رفتن انگیزه او میشود. والدین نباید آرزوهای خود را به صورت همزمان به فرزند خود تحمیل کنند. این فشار علاوهبر اینکه به نفع کودک نیست بلکه از رشد و شکوفایی مهارتهای فردی و اجتماعی کودک جلوگیری میکند.
خود انگاری منفی
تفکرات کودکان نقش مهمی در رشد استعدادهایشان دارند و اینکه فکر کنند فرد خلاقی نیستند میتواند باعث بروز آسیبهای زیادی در او شود. داشتن باورهای غلط باعث ایجاد هویتی در کودک میشود که چون من استعداد ندارم یا خلاق نیستم پس نمیتوانم کاری را یاد بگیرم. خودانگاری منفی باعث سلب تلاش کودک برای رشد و شکوفایی استعدادهایش میشود و والدین باید مراقب چنین تفکری باشند. حال که با موانع رشد کودک آشنا شدهاید، در ادامه از نقش والدین در این زمینه صحبتهایی خواهیم کرد.
راهکار های کنترل موانع رشد کودک
والدین برای رشد و شکوفایی فرزندان خود میتوانند به شرح داستانهای مختلفی بپردازند. همچنین با کمک گرفتن از آنها برای انجام کارها، میتوانند آزادی عمل را به کودکانشان بدهند تا خودشان را نشان دهند. دنبال کردن علایق آنها و تمرین صبوری نقش مهمی در شخصیت کودک دارد. به تفاوت شخصیتی فرزندانتان احترام بگذارید، تغییر رفتار به اجبار برای کودک پیامد منفی به جای میگذارد.
پس دوستانه رفتار کردن یا قرار دادن کودک در محیطی مناسب با رشد او میتواند کمک کند تا شخصیتی بهتر برای خود و آیندهاش بسازد. نباید بازیها را فاقد ارزش انگاشت؛ زیرا نقشی کلیدی در رشد کودک داشته و گاهی ارتباطی بهتر از پدر و مادر با او برقرار میکنند. اسباببازیهای فکری، لگو، پازل و بازیهای گروهی کمک میکنند تا مهارتها و خلاقیتهای کودکان شکوفا شود. برای مثال انجام بازیهای فکری و چند نفره مانند منچ و مارپله سبب تقویت مهارتهای ارتباطی در کودکان میشوند و خطر گوشهگیری را از کودکان دفع میکنند. برای تهیه این اسباب بازیها میتوانید انواع اسباب بازیها را در سایت هدهد مشاهده کرده و ثبت سفارش کنید.
نقش خانواده در موانع رشد کودک
والدین نقشی اساسی در رشد و پرورش استعدادها و مهارتهای فرزندشان دارند. البته اگر مراقب افکار، عقاید و احساسات خود نباشند میتوانند عاملی مهم بر مانع رشد آنها باشند. والدین نباید سختگیری کنند و روی مسائل هوش و حافظه فرزند خود پافشاری کنند. ایجاد رقابت بین کودکان خود و دیگران علاوه بر اینکه اثر مثبتی ندارد بلکه میتواند انگیزه کودک را برای تلاش از بین ببرد.
همچنین حس حسادت را در کودک شعلهور میکند که پیامدهای منفی برای او بوجود میآورد. بعضی از والدین افکاری افراطی دارند و جنسیت کودک را در مسائلی که به رشد آنها وابسته است دخیل میکنند. ایجاد قوانینی خشک در منزل باعث این میشود که کودک نتواند در محیطی آزادانه خود را نشان دهد و این امر به منزوی شدن کودک منجر میشود.
انتقاد زیاد از کودک خود و توجه نکردن به تفکر و خیال آنها باعث دوری والدین از کودک و احساساتش میشود. والدین باید تلاش کنند تا علایق درونی فرزندشان را شناسایی کنند و آنها را به سمت این علایق که منجر به شکوفایی استعدادشان میشود حرکت دهند.
یکی از دلایل ضعف پدر و مادران در ارتباط با رشد فرزندشان عدم آشنایی آنها با مفهوم واقعی خلاقیت و موانع رشد کودک است که باید در این زمینه آموزش و مشاورههای مفیدی را دریافت کنند.
چگونه موانع رشد کودکان را شناسایی کنیم
والدین میتوانند با مراجعه به کارشناسان و مربیهای استعدادشناسی کودکان یا آگاهی و مطالعه در زمینه رشد استعدادهای آنها از موانع رشد کودک خود آگاه شوند. این کارشناسان با قرار دادن کودک در محیطی مناسب با رشد او علاوه بر اینکه به رشد مهارتهای کودک کمک کرده، میتوانند ضعف و مشکلات آنها را نیز شناسایی کنند.ش
موانع رشد کودک چه تاثیری در آینده او میگذارد
طبق گفته سایت development برای والدین رشد کودکان از لحاظ فیزیکی، فکری، روحی و مهارتی بسیار اهمیت داشته و این زمینهها را در آینده کودک خود موثر به شمار میآورند. آشنایی والدین با روشهای رشدی کودکان و همچنین موانع آن، کمک میکند تا مسیر انتخابی کودک خود را به سمت پیشرفت او تغییر دهند.
جمعبندی
در این مقاله سعی شد تا شما را با موانع رشد کودک و تاثیر آنها بر آینده کودکان آشنا کنیم. همچنین به صورت مفصل از نقش والدین در پرورش کودکان و مواردی که باعث توقف در رشد آنها میشود صحبت کردیم. علاوه بر این اطلاعاتی در خصوص رفتار اشتباه والدین و علائمی که میتوان خطر پسرفت کودک خود را متوجه شد و را برای شما شرح دادیم.
با این وجود شما میتوانید با استفاده از وسایلی مانند اسباببازیها به رشد استعدادها و خلاقیت کودکتان کمک کنید. همانگونه که عرض کردیم برای تهیه اسباب بازیهای سرگرمکننده که تاثیر بسزایی در رشد ابعاد مختلف کودکان دارند، سایت هدهد را بررسی کنید؛ همچنین در صورت نیاز به دریافت مشاوره با کارشناسان ما در مجموعه تماس بگیرید.