روانشناسی کودک

خلاقیت کودکان با بازی

خلاقیت کودکان با بازی

با سلام به یکی دیگر از مقاله های هدهد در رابطه با خلاقیت کودکان با بازی (Children’s creativity through play) خوش آمدید. یک از مهمترین وجهه‌ های زندگی خلاقیت است که نقشی بسیار پر اهمیت در زندگی کودکان دارد. همواره رشد خلاقیت در کودکان با بازی بسیار پررنگ شده و روز به روز در حال توسعه و پیشرفت است. داشتن جامعه‌ای با کودکان خلاق، آینده‌ای روشن و موفق را برای آن جامعه و همچنین کودکان فراهم می‌کند.

آموزش و یادگیری زمانی اهمیت دارند که خلاقیت وجود داشته باشد و برای داشتن کودکانی با آینده شغلی و زندگی روشن نیاز به شکوفایی خلاقیت در آن‌ها است. خلاقیت با مهارت تفاوت دارد و این تفاوت در نگاه کودکان توانایی داشتن دیدگاهی متفاوت در برخورد با شیوه‌های جدی، شکستن مرزها و فراتر رفتن از چارچوب‌ها است.

خلاقیت کودکان با بازی یک توانایی است که در همه انسان‌ها وجود دارد ولی باید برای شکوفایی آن به تقویت و پرورش خلاقیت پرداخت. در ادامه شما را با خلاقیت کودکان با بازی‌ ها، اسباب بازی ها و ویژگی‌های آن‌ها آشنا می‌کنیم.

ویژگی‌های کودکان خلاق

ویژگی‌های کودکان خلاق

خلاقیت یعنی داشتن دیدگاهی چندگانه در برخورد با موضوعات مختلف و شیوه‌های رفتار با آن است. کودکان علاقه‌مند هستند تا بتوانند خود را به والدین و دیگران به شیوه خودشان معرفی کنند.

در تعریف خلاقیت می‌توان این را گفت که داشتن توانایی نگاه کردن به هر موضوعی به روشی جدید، داشتن راهکارهای متفاوت برای حل مشکلات به گونه‌ای که به ذهن هر کسی نرسد. همچنین داشتن توانایی نشان دادن ایده‌های ذهنی و معرفی چیزهایی منحصر به فرد و جدید از تعاریف خلاقیت است.

یکی از خصوصیات خلاقیت کودکان با بازی شناخت استعداد و هوش در آن‌ها است. شناسایی خلاقیت کودکان با بازی برای رشد شناختی، هیجانی و اجتماعی کودکان بسیار حائز اهمیت است.

کنجکاوی

کودکان با خلاقیت بالا معمولا سوال‌های زیاد و بدون پایانی را می‌پرسند و همیشه علاقه دارند تا بفهمند یک وسیله چگونه و چرا کار می‌کند. این سوالات به گونه‌ای هستند که شاید خودتان هم به آن فکر نکرده باشید یا جواب آن‌ها را ندانید. برای مثال خلاقیت کودکان با بازی بیشتر دیده می‌شود.

پیشنهاد مطالعه  حسادت در کودکان

به رفتار آن‌ها زمان بازی دقت کنید و این‌که چه تخیلاتی را با خود می‌پندارد و زمانی که با آن‌ها بازی می‌کنید چه سوالاتی از شما می‌پرسد. اگر کودکتان ویژگی خلاقیت را در خود دارد باید آن را پرورش دهید تا به مرز شکوفایی برسد.

حافظه قوی

یکی از نکات قابل توجه درباره خلاقیت کودکان حافظه آن‌ها است. کودکان خلاق به دلیل فعالیت و تجربیاتی که در عمل و ذهن خود دارند از حافظه قوی‌تری نسبت به سایر کودکان دیگر برخوردار هستند.

تخیل قوی

از خلاقیت کودکان با بازی کردن می‌توانید به مفهومی از تخیلاتشان برسید که با تمرین مکرر آن تخیلی قوی را در خود پرورش می‌دهند. تخیل نقش اساسی و مهمی در رشد و پرورش خلاقیت کودکان دارد.

داشتن ذهنی که همواره رویاپردازی می‌کند، کمک می‌کند تا کودک ذهنی فعال داشته باشد و این ذهن کارهای غیرممکن را برای ممکن‌سازی به جنب و جوش وا می‌دارد.این کودکان در ذهن خود همیشه به دنبال راه‌های مختلفی برای حل یک موضوع هستند و برای آن ایده‌پردازی می‌کنند.

علاقه به هنر

در صورتی که مشاهده کرده‌اید کودکتان به مسائلی غیر از درس مانند هنر، موسیقی، نقاشی و کتاب داستان علاقه‌مند است به احتمال زیاد او کودکی خلاق است.

هنر و موسیقی از ساختاری برخوردارند که در آن کودکان شروع به ایده‌پردازی و خلق چیزهایی که در ذهن خود رویاپردازی می‌کنند با علاقه زیاد می‌پردازند. خلاقیت کودکان با بازی‌هایی که در آن نقش هنر روشن است کمک می‌کنند تا منجر به پرورش و شکوفایی مهارت‌های کودکان شود.

برای کودکان خلاق کتاب خواندن جذاب است

جذابیت کتاب خواندن

خواندن کتاب برای کودکان و نشان دادن علاقه خود به گوش دادن آن یکی از خصوصیات کودکان خلاق است. این کودکان علاقه زیادی به انتخاب کتاب‌هایی دارند که با سن آن‌ها هم‌خوانی ندارد مانند کتاب جغرافیایی یا علاقه به دایناسورها.

نویسندگان با خلق اثری از جهان‌های مختلف باعث شکوفایی خلاقیت کودکان با بازی در تخیلات خود می‌شوند، پس کودکی که به این کتاب‌ها علاقه نشان می‌دهد کودکی خلاق است.

برنامه‌ریزی و اولویت‌بندی

یکی از خصوصیات بارز کودکان خلاق داشتن اولویت‌بندی منحصر به فرد خود در انجام کارهای خود است. این کودکان برا انجام بازی با دوستان خود یا تماشای تلویزیون و دیگر کارها برنامه‌ریزی می‌کنند و با بررسی اهمیت هر کدام از کارها، شروع به انجام آن‌ها می‌کنند.

پیشنهاد مطالعه  جداسازی خواب کودک

توانایی تغییر مشکلات به فرصتی برای پیشرفت

یکی از ویژگی‌های خلاقیت در کودکان تسلیم نشدن و روند رو به جلو آن‌ها در مواقع رویارویی با مشکلات است. این کودکان زمانی که خود یا اطرافیانشان آسیب می‌بینند در برابر سختی‌ها کوتاه نمی‌آیند و برای راهی که می‌خواهند بروند پافشاری می‌کنند. روانشناسان معتقدند که چالش‌ها می‌توانند باعث شکوفایی خلاقیت در کودکان شوند.

استدلال و حل مسئله

دیدگاه و نتیجه‌گیری در کودکان خلاق بسیار متفاوت‌تر از دیگر کودکان است. این کودکان به مراتب بهتر از دیگران فکر می‌کنند، بهتر درک می‌کنند و بهتر در مورد آن موضوع استدلال می‌کنند. گاهی اوقات آن‌ها در برابر مشکلاتی که دیگران ایده و چاره‌ای برای آن ندارند، راه‌حل و ایده‌های منحصر به فرد خود را دارند.

بازی‌های مناسب در منزل برای رشد خلاقیت کودکان

برای شناسایی خلاقیت کودکان با بازی در خانه می‌توانید بازی‌هایی مانند حباب‌بازی و گرفتن حباب‌ها، قایم‌باشک، مسابقه تعادل، نقاشی کردن و رنگ‌آمیزی آن را انجام داد. همچنین بازی‌های دیگری مانند پرتاب توپ توی سبد، بادبادک بازی، پانتومیم، بازی بشین پاشو بچرخ و پیدا کردن اشیا زیر لیوان و بازی با اسباب‌بازی‌ها مناسب انجام در خانه هستند.

اسباب‌بازی‌ های مناسب رشد خلاقیت کودکان

اسباب‌بازی‌ های مناسب رشد خلاقیت کودکان

خلاقیت کودکان با بازی‌هایی مانند کارت بازی، اسباب‌بازی‌های شانسی، پازل، لگو، منچ و مارپله و حلقه پرتاب و دیگر بازی‌ها شناسایی و شکوفا می‌شود. همواره این بازی به کودک کمک می‌کنند تا بیشتر فکر کنند، تلاش کنند و راه‌حل‌های ذهنی خود را پیاده‌سازی کنند.

همچنین برخی از این بازی‌ها مانند حلقه پرتاب علاوه بر حرکتی بودن آن، کودک را تحت تاثیر فضای ذهنی خود قرار می‌دهد که فکر کند، اندازه‌گیری و به چه روش‌هایی حلقه‌اش را پرتاب کند. در حقیقت نقش ای بازی‌ها این است که خلاقیت کودک پرورش پیدا کند و ایده‌های درونی خود را اجرا کند.

جمع‌بندی

با توجه به مطالبی که گفته شد سعی کردیم تا شما را با مفهوم خلاقیت کودکان با بازی‌ ها و نحوه شناسایی آن آشنا کنیم. اکنون که درباره روش‌های پرورش خلاقیت در کودکان خود اطلاعات و آگاهی دارید، می‌توانید برای تقویت آن‌ها بهتر عمل کنید.

و طبق گفته سایت thelittlegym کودکان همیشه خلاقیت خود را در هنگام بازی کردن با اسباب بازی ها و دوستان خود به دست می آوردند که ما به عنوان بزرگتر و والدین آن می بایست به شکوفا شدن خلاقیت کودکان با بازی در زندگی کمک کنیم تا آن ها بتوانند در آینده، زندگی ایده آلی برای خود بسازند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *